INFORÁDIÓ 
2020. október 20. kedd
Vendel

kína

internálótábor

ujgurok

Műholdfelvételek buktathatták le Kínát

Infostart / MTI

Több száz internálótábor és börtön épülhetett az ujguroknak, de Kína visszautasította az állításokat.

Műholdfelvételek szerint Kína 380 internálótábort és börtönt építhetett 2017 óta az ország nyugati részén főleg ujgurok átnevelésére, fogva tartására és büntetésére - áll egy ausztráliai tanulmányban.

A canberrai székhelyű, Ausztráliai Stratégiai Politikai Intézet (ASPI) tanulmányával cáfolni tűnik Kína állításait, melyek szerint felszámolta koncentrációs táborait a területen. A műholdas felvételeken új táborok sokasága mellett legalább 14 épülőfélben lévőt is felfedeztek a kutatók.

Kína becslések szerint egymillió ujgurt, kazahot és más, zömmel muszlim vallású kisebbséghez tartozót internált táborokba. Peking "szaktáboroknak" mondja ezeket, amelyekben átneveléssel a terrorizmust és a szeparatizmust igyekeznek megelőzni.

Kína külügyminisztériuma az ausztrál tanulmány állításait rögtön visszautasította, az ASPI-t pedig a "Kína-ellenes erők élharcosának" bélyegezte.

Peking egy hete úgynevezett fehér könyvet adott ki a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület foglalkoztatottsági helyzetéről és az ott érvényes munkajogokról, amelyben tagadta, hogy az ujgurok lakta területen kényszermunkát alkalmaznának. A dokumentum szerint Hszincsiang kormányzata kiemelt projektként kezeli a foglalkoztatottság megkönnyítését, továbbá garantálja a dolgozók vallásszabadságát, és mindenféle jellegű kényszermunkát szigorúan büntet.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018