eur:
393.58
usd:
368.73
bux:
65681.18
2024. április 23. kedd Béla
Kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án. Svájcban eddig 8547 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak és 118-an vesztették életüket.
Nyitókép: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse

Óriási bejelentés egy lengyel vakcináról

Az egyik biotechnológiai cég előállította a fertőzésből felgyógyultak vérplazmájából kivont immunoglobulinokat tartalmazó, a maga nemében világviszonylatban első ilyen vakcinát, októberben kezdik a tesztelést.

A specifikus anti-SARS-CoV-2 immunoglobulinokat (ellenanyagokat) tartalmazó vakcinát, melyet izominjekcióként adnak be, a sikeres klinikai tesztelést követően néhány hónapon belül forgalmazhatják, elsősorban Lengyelországban - közölték.

A passzív immunizálást eredményező, a Covid-19-betegség halálos kimenetelű eseteinek számát várhatóan csökkentő vakcinának az az előnye a jelenleg több országban is alkalmazott plazmatranszfúziós terápiához képest, hogy bármilyen vércsoportú beteg kezelésére alkalmas. A frakcionált vérplazmából előállított készítmény feltehetőleg hatékonyabb a vérplazmánál, mivel sűrített formában tartalmazza az ellentesteket.

A gyártás során fehasznált 120 liternyi vérplazmát a Covid-19-betegségből, illetve a SARS-CoV-2 koronavírus okozta tünetmentes fertőzésből felgyógyult sziléziai bányászok véréből nyerték. A sziléziai bányászok között május óta a koronavírus-fertőzés több mint 8 ezer esetét regisztrálták. Többségükben tünetmentesen estek át a fertőzésen, szerdáig 99,4 százalékuk felgyógyult. Aznap hat új esetet jegyeztek a bányászok körében.

Lengyelországban jelenleg 16 112 az aktív - nagyrészt tünetmentes - esetek száma, közülük 974 új esetről szerdán számoltak be. A járvány kitörése óta összesen 81 673 fertőzést regisztráltak. Elhunyt 2344, többségében más krónikus betegségekben is szenvedő beteg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
A kamatdöntés sem zökkentette ki a forintot

A kamatdöntés sem zökkentette ki a forintot

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×