eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Macron: a járványnak életet kell lehelnie a világba

Az amerikai-kínai versengést bírálta Emmanuel Macron francia elnök az ENSZ-közgyűlés 75. ülésszakának általános vitájában videofelvételen elmondott beszédében, Haszan Róháni iráni elnök pedig leszögezte, hogy országa nem adukártya az amerikai belpolitikában.

A Covid-19 járvánnyal és az együttműködésünk kereteinek összeomlásával szembenéző világ nem csökkenthető le a Kína és az Egyesült Államok közötti rivalizálásra - jelentette ki a francia elnök.

A világjárványnak életet kell lehelnie a világba, amelynek országai soha nem függtek még így egymástól

- tette hozzá.

Macron felszólította Oroszországot, hogy teljes egészében tisztázza az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus Novicsok idegméreggel történő meggyilkolására tett kísérlet körüli helyzetet.

A francia elnök közölte, hogy kész a párbeszédre Törökországgal, de ehhez az Európai Unió szuverenitásának, a nemzetközi jognak a tiszteletben tartására van szükség, valamint arra, hogy Ankara tisztázza az olyan országokban játszott szerepét, mint Líbia és Szíria.

"Mi, európaiak, készek vagyunk a párbeszédre, a földközi-tengeri béke megteremtésére, de nem megfélemlítés, az életképesebb túlélés árán, hanem a nemzetközi jog és a szövetségesek közötti együttműködés és tisztelet révén" - hangsúlyozta Macron.

A francia elnök kijelentette, hogy értekezletet kíván szervezni a Líbiával szomszédos országok részvételével, hogy segítsenek megoldást találni az országban dúló konfliktusra.

Franciaország ezt a kezdeményezést a közeli hetekben szeretné megvalósítani az ENSZ-főtitkár közreműködésével - tette hozzá.

Az Egyesült Államok maximális nyomásgyakorló kampánya eddig kudarcba fulladt - jegyezte meg a francia elnök, aki egyben elutasította a 2015. évi bécsi atomalku előtti ENSZ-szankciók visszaállítására irányuló amerikai törekvéseket.

"A több éve tartó maximális nyomásgyakorló kampány eddig még nem járt az iráni destabilizációs tevékenységek lezárásával, és nem biztosította, hogy Irán ne tegyen szert atomfegyverre" - mondta Macron.

"Ezért német és brit partnereivel együtt Franciaország fenntartja a 2015. évi bécsi atomalku maradéktalan betartására vonatkozó követelését, és nem fogadja el annak Irán általi megsértését".

Haszan Rónáni iráni elnök beszédében leszögezte, hogy

az amerikai elnökválasztás győztesének nem lesz más választása, mint eleget tenni a szankciók feloldását sürgető Irán követelésének.

"Nem vagyunk adukártya sem az amerikai választásokat, sem az Egyesült Államok belpolitikáját illetően" - mondta Rónáni előre felvett beszédében.

Irán és az Egyesült Államok között feszült a viszony, amióta Donald Trump leköszönő amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát az iráni atomprogramról megkötött szerződésből, és visszaállította a Teherán elleni korábbi büntetőintézkedéseit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×