eur:
393.82
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Egészségügyi alkalmazott kezében egy remdesivir antivirális hatóanyaggal teli ampullával az esseni Egyetemi Kórházban 2020. június 3-án. Az Európai Bizottság 2020. július 3-án bejelentette, hogy engedélyezi a koronavírus súlyos eseteiben alkalmazható, remdesivir hatóanyagú, Veklury néven futó gyógyszer feltételes forgalomba hozatalát. A gyógyszervizsgálati eredmények szerint a remdesivirrel kezelt, oxigénbevitelre szoruló betegek körülbelül 11 nap elteltével meggyógyultak.
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Tíz eurónál nem lesz több a vakcina, az orosz oltásból nem kér az EU

Egyre több gyártóval tárgyal az Európai Unió közös beszerzési programja keretében, a tervek szerint már év végére forgalomba hozatali engedélyt kapna a legígéretesebb szer, amit 5-10 eurós áron hoznának forgalomba a tagállamokban.

Egy újabb vakcinafejlesztésben érdekelt vállalattal már a megállapodás véglegesítésénél, további néggyel pedig folyamatos tárgyalásban van az Európai Unió - derült ki Sandra Gallina, az Európai Bizottság irányítása alatt működő Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatóság vezetőhelyettese beszámolójából, amelyről a Magyar Nemzet tudósított. Ismeretes, hogy az EB augusztusban már aláírt egy megállapodást közösségi vakcinabeszerzésről az AstraZeneca gyógyszeripari vállalattal. Emellett a francia Sanofi és az amerikai Moderna, valamint a szintén amerikai Johnson & Johnson gyártókkal készülnek szerződni.

A szakember arról adott tájékoztatást az Európai Parlamentben a képviselőknek, hogy kik is tárgyalnak a gyógyszercégekkel az EU nevében, milyen jogi garanciákat kapnak az azokat majd megvásároló uniós állampolgárok, illetve mennyi időt vesz igénybe, mire a vakcina ténylegesen eljut az EU-tagállamokba.

Sandra Gallina megerősítette, hogy a bizottsági tervek szerint

legkésőbb az év végéig forgalomba hozatali engedélyt adnak a koronavírus elleni oltóanyagnak

- de csak a megfelelő és az európai szabványok szerinti klinikai kutatások után.

Éppen ezért nem is tervezik az orosz oltóanyag beszerzését. Gallina szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) munkáját számos szakértő, valamint a tagállamok tudományos munkatársai is segítik. Arról azonban nem adott bővebb felvilágosítást, hogy konkrétan kik is tárgyalnak a nagy gyógyszergyárakkal, mindössze azt nyomatékosította, hogy a tagállamok által delegált személyekről van szó, akik megfelelő, az összeférhetetlenséget kizáró garanciák mellett végzik a dolgukat. Hangsúlyozta viszont, hogy a megkötött szerződések arra is lehetőséget adnak, hogy hatásossági vagy egészségügyi aggályok esetén visszatáncoljon az EU a szerződésektől a vakcinabeszerzésre szánt - egy májusi donorkonferencián összegyűlt 16 milliárd euró - összeg legjobb felhasználása érdekében.

Amennyiben meg is adják egy vakciajelöltnek a forgalomba hozatali engedélyt, az oltóanyag kezdetben mindenképp kisebb dózisokban áll majd rendelkezésre, nagyobb mennyiségben legkorábban is áprilisra várható az előállítás.

A közös beszerzésű oltóanyag szétosztásával kapcsolatban elmondta, hogy kezdetben lakosságarányos lesz, vagyis a nagyobb népességű tagállamokba több jutna majd.

Ezt követően azonban tagállami hatáskör lesz annak meghatározása, hogy ki és milyen sorrendben juthat majd hozzá a vakcinához, az Európai Bizottság várhatóan ajánlásokat ad majd ki, melyben az észszerűség alapján a 65 év felettiek és az egészségügyi dolgozók szerepelnek majd az első helyeken. Az oltás népszerűsítése tagállami feladat lesz, a bizottság ígérete szerint azonban mindent megtesznek azért, hogy minél kevesebb álhír jusson el a polgárokhoz ezzel kapcsolatban.

A szakember szerint a bizottság törekszik a minél olcsóbb vakcinabeszerzésre, mert tisztában vannak azzal, hogy eltérőek a tagállami polgárok anyagi lehetőségei az egyéni hozzájárulásra.

Tippje szerint 5-10 eurós áron lesz majd hozzáférhető az oltóanyag.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×