eur:
393.85
usd:
367.97
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Motorkerékpárba csapódott autó roncsa az A100-as autópályán Berlinben 2020. augusztus 19-én. A német főváros déli és délnyugati részét átszelő A100-as autópályán az előző napon három baleset történt, hatan megsérültek, köztük hárman súlyosan, miután egy férfi szándékosan, és valószínűleg szélsőséges politikai vagy vallási indíttatásból okozott autójával balesetsorozatot. Amikor járműve megállt, felmászott a tetőre és a magasba emelt egy fémdobozt, amelyről azt állította, hogy robbanószerkezetet tartalmaz, és működésbe hozza, ha bárki megközelíti. A helyszínre riasztott rendőrök leteperték és elszállították. A dobozban csak szerszámokat találtak a tűzszerészek.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Paul Zinken

Friss részletek a berlini iszlamista ámokfutásról

Iszlamista terrortámadásnak minősítette szerdán a berlini ügyészség a német fővárosban előző este szándékosan okozott balesetsorozatot, amelyben hatan megsérültek.

A német főváros déli és délnyugati részét átszelő A100-as autópályán kedd este három baleset történt, hatan megsérültek, köztük hárman súlyosan. A berlini rendőrség szerdai tájékoztatása szerint megállapították, hogy a balesetek egész biztosan nem véletlenül történtek. A feltételezett elkövető szándékosan ütközött autójával más járműveknek, motorkerékpárokat és robogókat szemelt ki célpontnak.

A feltételezett elkövetőt három rendbeli gyilkossági kísérlettel gyanúsítják, várhatóan még szerdán előzetes letartóztatásba helyezik. A kihallgatásán tett kijelentései alapján "vallásos-iszlamista indíttatásból" követte el a bűncselekményeket. Azonban "pszichés labilitásra" utaló jeleket is feltártak nála.

Az ügy feltárására alakított nyomozócsoport egyelőre nem talált arra utaló jeleket, hogy a gyanúsított terrorszervezet tagja volna – áll a rendőrség közleményében.

Egybehangzó sajtójelentések szerint a gyanúsított egy 30 éves iraki elutasított menedékkérő. A Bild című lap szerint hazájából Finnországba távozott, és onnan érkezett Németországba 2016-ban. Ideiglenes tartózkodási engedélye 2020 végén jár le.

Az autópályás ámokfutás azzal ért véget, hogy a harmadik karambolban a férfi autója működésképtelenné vált. Ekkor kiszállt és a kocsi tetejére helyezett egy fémdobozt, amelyről azt állította, hogy robbanószerkezetet tartalmaz, és működésbe hozza, ha bárki megközelíti. Szemtanúk szerint egy kés is volt nála és az Allahu akbar kiáltást hallatta. A helyszínre riasztott rendőrök főleg egy arabul beszélő rendőr közreműködése révén tudták őrizetbe venni – áll a beszámolókban.

Több német lap arról is beszámolt, hogy a gyanúsított tavaly négy hónapig együtt lakott egy terrorcselekmény elkövetésére hajlandónak tartott, regisztrált közveszélyes iszlamistával egy menedékkérőket befogadó otthonban.

Margarete Koppers berlini főügyész szerdán a tartományi rangú főváros törvényhozásának jogi bizottsága előtt számolt be a nyomozás első eredményeiről. Sajtójelentések szerint elmondta, hogy a férfinek többször volt már dolga a rendőrséggel súlyos testi sértés gyanúja és hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt. Az utóbbi ügyben 2018-ban pszichikai állapota miatt felmentették és elrendelték gyógykezelését.

Margarete Koppers azt is elmondta, hogy a balesetsorozat ügyében nem találtak további lehetséges gyanúsítottakra, segítőkre, tettestársakra utaló nyomokat.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×