eur:
392.52
usd:
365.92
bux:
66783.97
2024. április 25. csütörtök Márk
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézete (NIAID) által közreadott,  dátumozatlan elektronmikroszkópos kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról. A 2019-nCoV néven is ismert vírus egy fertőző humán koronavírus, amely a COVID-19-nek nevezett, tüdőgyulladásos megbetegedést okozza. A mintát egy betegtől vették az Egyesült Államokban. A COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 1776-ra emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el. A 2019 december közepe óta tomboló járvány fertőzöttjeinek száma 70 548-ra nőtt.
Nyitókép: MTI/AP/NIAID-RML

Cáfolta a vuhani laborvezető az ismert összeesküvés-elméletet

Kísérleteztek denevérektől származó koronavírus-mintákkal, de pont azzal nem, ami leállította a világot.

Korábban semmilyen ismerettel nem rendelkeztünk róla, soha nem találkoztunk vele, nem kutattuk és nem is tároltuk a vírust. Mindenki máshoz hasonlóan azt sem tudtuk, hogy létezik. Mégis hogyan szivárgott volna ki a laborunkból, ha soha nem is volt ott? – mondta Wang Yanyi, a vuhani kutatólabor igazgatója a május közepén rögzített, a kínai állami tévében szombat este leadott interjúban, amelyről a Guardian nyomán az Index adott hírt. Elmondta azt is, hogy valóban foglalkoztak denevérektől származó koronavírus törzsek elemzésével, három törzzsel is kísérleteztek, de ezeket a világjárványt okozó új típusú koronavírussal, a SARS-CoV-2–vel összehasonlítva a legnagyobb egyezés is csak 79,8 százalékos volt.

Cáfolta azt az elméletet is, hogy a denevérekből származó koronavírusokat 2004 óta kutató Si Cseng-li két korábbi mintája okozhatta a járványt, melyek egyike 96,2 százalékos egyezést mutatott a mostani vírussal. Erről a vuhani laborban dolgozó tudósmár korábban is elmondta, hogy a vírus pontos génszekvenciája nem egyezik meg az általa vizsgáltakkal. Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy bár ez az egyezés laikus szemmel nézve nagyon magasnak tűnik, de természetes környezetben rengeteg időt vesz igénybe az, hogy egy vírus magától úgy fejlődjön és mutálódjon, hogy SARS-CoV-2 legyen belőle.

Az igazgató is arról beszélt, hogy az elmélet csak kitaláció. Hasonló a kínai állam álláspontja is. A lap megjegyezi, hogy bár jelen állás szerint valószínűtlennek tűnik, hogy a laborból származzon a vírus, ezt teljes mértékben kizárni nem lehet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×