eur:
392.88
usd:
367.85
bux:
66048.18
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Rendőrségi szalaggal elkerített tér Mannheimben 2020. március 23-án. Németországban 26220-ra nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, 111-en életüket veszítették a betegségben.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Egy hét alatt 350 ezer gyorstesztet végeztek Németországban

Hármat Angela Merkel kancelláron, mindegyik negatív lett. A dél-koreai mintát követnék a németek, de egyelőre kevés az eszköz. Tudósok vizsgálják az egyik gócpontot, Jenában pedig kötelező lesz a maszk.

Németországban a keddi adatok szerint eddig 67 ezer koronavírusos megbetegedést és 650 halálesetet regisztráltak, ami 0,8 százalékos halálozási aránynak felel meg. A betegek átlagéletkora 46, az elhunytaké 80 év volt.

Csak a múlt héten 350 ezer úgynevezett PCR-tesztet végeztek el, de hamarosan másfajta gyorstesztek is piacra kerülnek. Németországban a dél-koreai tapasztalatok alapján sok tesztet végeznek el, hogy ezekkel alaposabban fel tudják deríteni az igazolt vírusfertőzöttek fertőzési láncait. De a tesztelés sok helyen problémát jelent, mert még itt sincs elegendő reagens a laborokban.

Felmérés a fertőzöttekről

Hendrik Streeck virológusprofesszor a bonni egyetem diákjainak segítségével Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, a koronavírus által elsőként tömegesen megfertőzött Heinsberg járás 12 ezer lakosú Gangelt városában egy reprezentatív felmérést készít a vírus terjedéséről, különösen a fertőzöttek családjai körében.

Ehhez próbákat vesznek a lakások levegőjéből, különböző felületekről, távirányítókról, telefonokról, élelmiszerekről, vízmintákból. Mi több, megvizsgálják a háziállatok vérét is, hogy azok elkapják-e vírust és esetleg tovább adhatják-e.

Ezzel az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai szerint készülő Covid-19 esettanulmánnyal pontos adatokat akarnak nyerni a vírus elleni küzdelemhez, amelyek alapján a politika dönteni tud majd a további szükséges intézkedésekről.

Az osztrák mintát követve Jena az első német város, amelyben a jövő héttől kezdődően kötelezővé teszik a maszk viselését középületekben, a tömegközlekedésben és a boltokban.

De mivel a maszkok beszerzése mindenhol nagyon nehéz, elfogadják a házi készítésű maszkok és a nagy sálak alkalmazását is. Ezek a köhögéssel és kilélegzéssel okozható cseppfertőzés megakadályozásával elsősorban a többi ember védelmét szolgálják, és nem az önvédelmet.

Pártbéke Bajorországban

A bajor miniszterelnök, Markus Söder reggeli tévéinterjújában azt mondta, hogy a maszkok hiánya miatt egyelőre nem terveznek ilyen intézkedést, de a virológusok tanácsát követve, később elképzelhetőnek tartja. Egyelőre a másfél méteres távolság, valamint a kézmosási és egyéb higiéniás szabályok következetes betartását javasolta. Továbbá nemzeti szükségprogramot követelt a védőmaszkok és egyéb védőfelszerelések és lélegeztető berendezések gyártására.

Noha a fertőzöttek számának napi növekedési rátája a korábbi 17-20 százalékról már 10 százalék alá csökkent, ez nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne az április 19-ig elrendelt kijárási korlátozásokban.

Olaf Scholz szövetségi pénzügyminiszter személyében délelőtt a történelemben előszór vett részt egy SPD-tag a CSU vezette bajor kormány ülésén. Ezt hangsúlyozta ki Markus Söder déli sajtókonferenciáján, és köszönetet mondott a konstruktív együttműködésért a járvány okozta feladatok megoldásában. A krízisben nem a pártbeli hovatartozás, hanem a szoros együttműködés a fontos a veszély elhárításában – mondta a kormányfő.

A megtorpant német gazdaság megsegítésére nyújtott szövetségi hitel- és segélyprogramokat Bajorország azonnali adófizetési halasztásokkal, további hitelekkel és hitelgaranciákkal egészíti ki. A kérvényeket online is be lehet nyújtani.

A lakosságnak nagy segítséget jelent például, hogy az év végéig senkinek sem szabad felmondani lakbérhátralék miatt. Ez a rendelkezés érvényes a nem lakossági bérleményekre is, amit néhány áruházkonszern és nagy bolthálózat arra akart felhasználni, hogy ők sem fizetnek, de a nagy társadalmi felhördülés, a bojkottra szóló felhívás és a heves médiatiltakozás visszakozásra késztette őket.

A már napok óta házi karanténban videotelefonnal kormányzó Angela Merkel harmadik vírustesztje is negatív lett, tehát őt valószínűleg nem betegítette meg az a koronavírussal fertőzött orvos, aki korábban egy fertőző tüdőgyulladás elleni védőoltást adott be neki.

Vírus a szennyvíztározóban

Hollandiában Amersfoort város szennyvíztisztítójában is kimutatták a koronavírust. Ez már akkor történt, amikor a városban még nem jeleztek koronavírusos megbetegedést. Ez a felismerés egy korai figyelmeztető jelként segíthet a hatóságoknak, hogy a lakosság körében megjelent a vírus, vagy majd a járvány eltűnte után, az esetleges újrafelbukkanásával kell számolni.

Ezt a szennyvízmegfigyelési módszert eddig is alkalmazták világszerte a gyermekbénulás vírusának vagy antibiotikum-rezisztens baktériumok kimutatására. A szennyvízben kimutatott vírusnyomok a szakértők szerint viszont már nem jelentenek veszélyt a lakosságra.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×