eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Erdőtűz Grönlandon 2019. július 10-én a NASA fotóján
Nyitókép: NASA

Lángokban áll a sarkvidék, nem szűnik a tűz

Pár hete másról sem szóltak a hírek, hogy Szibériában, Alaszkában és Kanada egyes részein hatalmas tűzvészek pusztítottak. Most Grönlandon ég nagy területen minden, ami éghető. Sok a tűz a sarkkörtől északra, ez szokatlan jelenség.

Az ECMWF előrejelző központ egy cikkben szedte össze, mit érdemes tudni a szokatlan, a sarkkörtől északra terjedő tűzről és annak következményeiről. A cikk összefüggésbe hozza a szokatlanul magas hőmérsékletet és a szárazságot a tűzesetekkel, a végén pedig egy sokkoló adatot is közöl, miszerint augusztus közepéig átléptük a 150 megatonnát a tüzek általi szén-dioxid-kibocsájtásban (a sarkkörön belül).

Összehasonlításképp az idei sarkvidéki tűzesetek háromszor akkora szén-dioxid-emisszót produkáltak mint Svédország éves kibocsájtása

– írta az összefoglaló alapán az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Az erdőtüzek ereje 2019-ben (piros) és a 2010-18-as időszak átlagában
Az erdőtüzek ereje 2019-ben (piros) és a 2010-18-as időszak átlagában

Az orosz Távol-Keleten és Szibériában pusztító erdőtüzek több mint 3 millió hektárt érintenek, a tüzek füstje 800 orosz település és a mongol főváros mellett elérte Alaszkát és Kanada nyugati partvidékét. Az elpusztult területeknek tudósok szerint 60-70, de van, ahol 100 év is szükséges a regenerációra.

Tüzek és azok erőssége - a szaggatott vonal a sarkkör - Szibériától Grönlandig
Tüzek és azok erőssége - a szaggatott vonal a sarkkör - Szibériától Grönlandig 2019. június 1. és augusztus 18. között

A Kanári-szigeteken is hatalmas területeken lángol az erdő, közel tízezer embernek kellett elhagynia otthonát. Alaszkában a napokban lobbant lángra tűz, ezzel szokatlanul hosszúra nyúlt a "tűzszezon" az amerikai államban - írta a Vox.

Múlt héten pedig Dánia küldött tűzoltókat Grönlandra, hogy eloltsák a már lakott területeket is fenyegető újabb lángokat. Ha nem járnak sikerrel, illetékesek szerint akár egész télen éghetnek a tüzek, tovább súlyosbítva az hőhullámok miatt amúgy is kiemelkedően erős idei nyári jégolvadás hatását.

Brazília, 2019. augusztus 21.
Az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA által 2019. augusztus 21-én közreadott kép erdőtüzek füstjéről az Amazonas területén augusztus 13-án. Brazília űrkutatási hivatala, az INPE adatai szerint idén 84 százalékkal több az erdőtűz, mint az előző év hasonló időszakában: januártól augusztusig 72 ezer tüzet észleltek, és egyedül augusztus 15. óta 9500 helyen csaptak fel a lángok az Amazonasnál.
MTI/AP/NASA
Az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA által 2019. augusztus 21-én közreadott kép erdőtüzek füstjéről az Amazonas területén augusztus 13-án. Brazília űrkutatási hivatala, az INPE adatai szerint idén 84 százalékkal több az erdőtűz, mint az előző év hasonló időszakában: januártól augusztusig 72 ezer tüzet észleltek, és egyedül augusztus 15. óta 9500 helyen csaptak fel a lángok az Amazonasnál. MTI/AP/NASA

Az amerikai Kalifornia állam, amely 2018-ban súlyos tűzkárokat szenvedett el, idén hűvösebb évnek örülhet, aggasztóak viszont az Amazonas esőerdő tüzei, amelyekkel már több mint két hete küzdenek a tűzoltók. Idén rekord számú, 72 843 erdőtüzet észlelt idén az Amazonas vidékén a térség őserdeit megfigyelő Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE). Most a lángok által elért terület olyan nagy, hogy a tűz füstje elért Brazíliába, egészen Sao Pauloig.

A felvételek tanúsága szerint Roraima északi szövetségi államot sötét füst borítja. Az állam déli részén már szükségállapotot hirdettek, és fővárosában, Manausban környezetvédelmi riadókészültséget rendeltek el augusztus 9-én a tüzek miatt.

Nőtt az erdőtüzek száma Mato Grosso és Para államokban, ahol az brazil mezőgazdasági területek érintkeznek az Amazonas-medencével, és ahol felgyorsult az erdőirtás.

Az erdőtüzek nem ritkák a száraz időszakban, de a gazdák szándékosan is felgyújtanak erdőterületeket, hogy illegálisan irtsák a fát legelők létrehozása céljából.

Az erdőtüzekből származó szén-monoxid elterjedése a légkörben (forrás: NASA)
Az erdőtüzekből származó szén-monoxid elterjedése a légkörben (forrás: NASA)

Az erdőtüzek számának példátlan növekedését azóta észlelték, hogy januárban hivatalába lépett Jair Bolsonaro új köztársasági elnök, aki meghirdette az Amazonas vidékének mezőgazdasági és bányászati célú fejlesztését. AZ IPNE szerint a tüzek nagy számát nem lehet a száraz időszak számlájára írni, vagy természeti jelenségként magyarázni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Csúnyán lefordultak az amerikai tőzsdék tegnap, a Dow közel egy éve nem zárt ennyire rossz napot, de a két másik vezető index is komoly esést szenvedett el. Rontotta a hangulatot, hogy a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve és az erős amerikai gazdasági adatok ráerősítettek a hosszabb ideig magasan maradó kamatok narratívára. Az ázsiai tőzsdék ezek után szintén lejjebb kerültek, és Európában is esés látszott ma, az USA tőzsdéi azonban javítani próbálnak a tegnapi esés után. Itthon komoly mínuszba került az OTP és a Mol árfolyama, azonban nem érdemes megijedni, hiszen ezt mindkét papír esetében az osztalékszelvény-vágás okozta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×