eur:
392.87
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Brüsszel, 2018. május 23.Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke sajtótájékoztatót tart egy évvel az európai parlamenti választások előtt Brüsszelben 2018. május 23-án. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Törvényalkotó Európai Parlamentet akar a távozó EP-elnök

Több jogkört szorgalmazott az Európai Parlament számára az EP még hivatalban lévő olasz elnöke. Antonio Tajani számításait azonban keresztülhúzhatják az uniós állam- és kormányfők.

Az Európai Parlament leköszönő elnöke szerint az Európai Unió példa nélküli kihívásokkal néz szembe. Antonio Tajani ezért az EP szerepét minden eddiginél fontosabbnak nevezte. "Több hatalmat szeretnénk az Európai Parlamentnek, azt akarjuk elérni, hogy az EP-nek tényleges lehetőségei legyenek a kezdeményezésre."

Az uniós állam és kormányfők közül többen is ellenzik ezt. Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője az InfoRádióban azt mondta: erre még az alapszerződés sem ad most lehetőséget, ráadásul az ötlet sem az olasz kereszténydemokrata politikustól származik.

"Manfred Weber a kampányában ezt már elmondta. Van tehát az Európai Néppárt oldaláról egy sürgetés, szorgalmazás, hogy legyen

az Európai Parlamentnek is jogszabály-kezdeményezési jogköre,

ami egy előrelépést jelentene az integrációban, de ennek a jogi háttere jelenleg nem létezik. Ehhez módosítani kellene a lisszaboni szerződést, ami a tagállamokon keresztül megy, tehát az EP megjelölte következő célpontját, hogy igazi törvényalkotóvá váljon, hiszen

a mai helyzetben az EP nem ér fel egy nemzeti parlamenttel olyan értelemben, hogy nem törvényhozó, csak elfogadó testület."

Az Európai Parlament lehetséges jövőjéről, valamint az EP csúcsjelölti rendszeréről is iránymutatás születhet az Európai Tanács jövő heti csúcstalálkozóján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×