eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a magyar nemzeti ünnep alkalmából rendezett ünnepségen Marosvásárhelyen, a Székely vértanúk emlékművénél 2019. március 14-én.
Nyitókép: MTI/Boda L. Gergely

A kölcsönös tiszteletről beszélt Szijjártó Péter

A magyarságnak, akárcsak 1848-ban, ma is összefogva kell megvédenie szabadságát - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Marosvásárhelyen a nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényen. 

Szijjártó Péter a székely vértanúk emlékműve mellett egyebek között arról beszélt, hogy az 1848-as forradalom nem kizárólag történelem, hanem a "szívünk, gerincünk". Az akkori forradalmárok a maguk jövőjét, a most élők jelenét építették, amikor a szabadságért harcoltak.

Ma a helyzet megint úgy áll, hogy Magyarország szuverenitásáért és a magyar emberek döntési szabadságáért kell újra megküzdeni

- mondta a politikus, aki szerint a mai magyarok is képesek arra, hogy - mint 1848-as elődeik - megváltoztassák a történelem menetét.

A magyar közösségeket sehol nem lehet erőszakkal asszimilálni vagy hátrányban részesíteni. Magyarország nemzeti kormánya mindig ki fog állni a határon túli magyarok jogaiért - jelentette ki a miniszter. Magyarország a területén élő nemzeti kisebbségeknek biztosítja a lehetőséget, hogy szabadon, bármiféle retorzió nélkül megünnepelhessék hőseiket, nemzeti összetartozásukat - mondta Szijjártó Péter.

"A kölcsönös tisztelet jegyében mi is elvárjuk minden országtól, ahol magyar emberek élnek, hogy megünnepelhessék saját hőseiket és a nemzeti összetartozásukat.

Ha ugyanis a többségi nemzet megadja a nemzetiségeknek a tiszteletet, azzal saját méltóságát is őrzi, ha a nemzetiségek megélhetik és tovább örökíthetik önazonosságukat, azzal erősítik és nem gyengítik azt az országot, ahol élnek" - vélekedett.

A külügyminiszter szerint ma jelentős erők mozdultak meg azért, hogy a következő évtizedekben tízmilliók induljanak meg Európába Afrikából és a Közel-Keletről, és Európa nyugati része mindezt "feltartott kézzel nézi". A magyarok büszkék lehetnek arra, hogy Magyarország az Európai Unióban egyedüliként kérdezte meg az embereket arról, hogy akarnak-e tömeges bevándorlást, akarnak-e lemondani a szuverenitásukról és arról a jogukról, hogy maguk döntsék el, kikel akarnak együtt élni - fogalmazott a politikus.

Hozzátette: a szuverenitás megőrzésének útja biztosítja a Kárpát-medence magyarságának a megmaradását. "Csak annak a nemzetnek van jövője, amely a családok támogatására és megerősítésére, a becsületes munkára és a nemzedékek közötti megértésre épít" - mondta Szijjártó Péter, aki arra biztatta hallgatóságát, mutassák meg Európának és a világnak, hogy a magyar nemzet véleményét nem lehet és nem is érdemes figyelmen kívül hagyni.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×