eur:
393.24
usd:
368.01
bux:
66117.73
2024. április 24. szerda György
Szkopje, 2016. december 11.Nikola Gruevszki korábbi kormányfő, a kormányzó jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) vezetője voksol Szkopjéban 2016. december 11-én, az előre hozott parlamenti választások napján. (MTI/EPA/Georgi Licovski)
Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovski

Az EP a volt macedón kormányfő kiadására szólította fel Magyarországot

Az Európai Parlament szerint eljárásukkal a magyar hatóságok beavatkoztak Macedónia belügyeibe.

A plenáris ülésen 470:116 arányban megszavazott dokumentumban arra szólították fel a magyar hatóságokat, hogy minden releváns információt és szükséges magyarázatot bocsássanak rendelkezésre a korrupció miatt jogerősen kétéves szabadságvesztésre ítélt Gruevszki ügyéről, aki "a börtönbüntetés elkerülése céljából Magyarország titkos diplomáciai segítségnyújtásával elmenekült hazájából".

A képviselők szerint az eljárás beavatkozás a balkáni ország belügyeibe és a macedón igazságszolgáltatás és jogállamiság semmibevételének tekinthető.

Mint írták, az EP elvárja, hogy Magyarország a "vonatkozó nemzeti és nemzetközi jogszabályoknak megfelelően" pozitívan bírálja el Szkopje kiadatási kérelmét, az egykori kormányfő elleni ítéletet ugyanis "alapos és átlátható jogi eljárás" után több bíróság is megerősítette, ráadásul a politikus ellen négy másik függő ügyben is vádat emeltek az ezeken kívül még folyamatban lévő öt bűnügyi nyomozás mellett.

A képviselőtestület kiemelte: Gruevszkit a macedón igazságszolgáltatáson belül felelősségre kell vonni, az ilyen jogi eljárásokat pedig nem szabad átpolitizálni.

A Gruevszki-ügy nem szerepelt a macedón országjelentés eredetileg előterjesztett tervezetében, csak a zöldpárti, illetve a szociáldemokrata frakció által később benyújtott, majd a plénum által jóváhagyott módosító indítványokban.

A szövegben üdvözölték, hogy a macedón parlament nemrég elfogadta az ország nevéről szóló alkotmánymódosítást, és így megnyílt az út az EU- és NATO-csatlakozási folyamat előtt. "A megállapodás már nagyon várt pozitívum az egész Nyugat-Balkán stabilitása és megbékélése szempontjából" - szögezték le.

Az Európai Parlament üdvözölte az előrelépést több területen, ugyanakkor többek között a pénzmosás és az összeférhetetlenség elleni fellépés erősítését sürgette, hogy jobban védeni tudják az igazságszolgáltatást a politikai befolyástól.

Macedóniának emellett a jogállamiság fennmaradó hiányosságaival is foglalkoznia kell, amelyek továbbra is komoly gondot okoznak - írták.

Kovács: az EP bevándorláspárti többsége ismét bizonyította, neki csak a migránsok fontosak

Az Európai Parlament bevándorláspárti többsége ismét bizonyította, hogy neki csak a migránsok fontosak, mindenkit megtámadnak, akik megvédik a határokat - írta Facebook-oldalán a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára csütörtökön, arra reagálva, hogy az EP felszólította Magyarországot, adja ki Macedóniának volt kormányfőjét, Nikola Gruevszkit.

Az Európai Parlament a Sargentini-jelentésben védelmébe vette a terrorista cselekmény miatt elítélt Ahmed H.-t, nem törődve azzal, hogy rátámadt a magyar rendőrökre, és át akarta törni a kerítést - írta Kovács Zoltán.

Viszont rögtön megtámadták azt a volt macedón miniszterelnököt, aki kerítést épített, és így próbálta megállítani a migránsokat - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×