eur:
392.61
usd:
365.29
bux:
66594.95
2024. április 26. péntek Ervin

Az "erőteljes" katonai lépés Észak-Korea ellen változatlanul napirenden van

Az esetleges "erőteljes" katonai lépés Észak-Korea ellen változatlanul napirenden van - szögezte le Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a CNN hírtelevíziónak pénteken adott interjújában.

Az amerikai diplomácia irányítója leszögezte: Donald Trump elnök és a kormányzat célja a Koreai-félsziget diplomáciai erőfeszítésekkel történő atomfegyver-mentesítése, s ha kell, ezeket az erőfeszítéseket akár katonai lépések lehetőségével is alátámasztja.

Tillerson hangsúlyozta, hogy az Észak-Korea körüli válságra nem a katonai megoldás az elsődleges, s - mint mondta - ezt Donald Trump világossá is tette. "Ugyanakkor Észak-Koreának és a térség többi országának is tisztában kell lennie azzal, hogy milyen nagy a tét" - fogalmazott Tillerson.

A külügyminiszter megállapította, hogy az eddigi diplomáciai erőfeszítések nem maradtak hatástalanok,

az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) három szankciós határozata húsbavágóan érintette mind Észak-Korea exportját - jelentős bevételektől megfosztva ezzel az országot -, mind pedig olajimportját. Tillerson megjegyezte, hogy egyes országok további szankciós intézkedéseket foganatosítottak Phenjan ellen. "Azt hiszem, ez annak elismerése, hogy az elnök világosan értésére adta a világnak, hogy milyen nagy a tét" - tette hozzá.

Rex Tillerson hangsúlyozta azt is, hogy a cél a Koreai-félsziget "teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan" atomfegyver-mentesítése, ez hozhat ugyanis pozitív eredményeket az egész térség biztonsága, de Észak-Korea számára is.

"Hogy hogyan kezdjük meg a párbeszédet, ez még eldöntésre vár, de

mindenképpen szükségünk van jelzésre Észak-Koreától arról, hogy megértették, a megbeszéléseknek az említett célok megvalósításához kell vezetniük"

- mondta az amerikai külügyminiszter.

Rex Tillersont a CNN újságírónője megkérdezte a Donald Trumpról szóló, pénteken megjelent és nagy politikai vihart kavart könyvről, illetve az abban foglaltakról. Tillerson leszögezte: soha nem kérdőjelezte meg Donald Trump alkalmasságát az elnöki hivatalra. Hozzátette: Trump nem tipikusan olyan elnök, mint a korábbi amerikai elnökök voltak, de éppen ezért választották meg őt.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×