Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tusk a kvótarendszert temeti

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nincs jövője a menekültek áthelyezésére vonatkozó uniós kvótarendszernek, mert éket ver Európa és a visegrádi négyek közé - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben.

Tusk az EU-csúcs előestéjén, szerdán újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy

olyan megoldást kellene keresni, amelyet a V4-ek - azaz Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország - is elfogadnak.

"A következő hetekben át kell vágnunk ezeket a hatalmas gordiuszi csomókat" - magyarázta Tusk újságíróknak Brüsszelben. "Az egyik ilyen a kényszeráttelepítés. Szerintem nincs különösebben jövője ennek a projektnek, de érdemes lenne keresni egy olyan megállapodást, amely nem ver éket Lengyelország és más visegrádi országok, valamint Európa többi része közé" - tette hozzá.

"Ez az én, hogy úgy mondjam, vesszőparipám: közös nevezőre jutni, amelynek köszönhetően a külső határokon végzett közös tevékenységünket össze tudjuk egyeztetni az Európa-barát beállítottsággal" - folytatta.

Tusk szerint véget kell vetni "egy teljesen felesleges konfliktusnak a tagállamok között". Az Európai Tanács elnöke úgy véli, hogy nincsen fontosabb az EU számára "külső határainak biztonságánál".

"Több elszántságra, több pénzre, és nagyobb áldozatokra van szükség ahhoz, hogy ezt elérjük" - szögezte le.

A múlt hónapban lejárt az olaszországi és görögországi menekültek kötelező áttelepítésére kijelölt határidő. Lengyelország és Magyarország megtagadta az áthelyezésre váró menekültek befogadását, és Csehország is csak keveset vett át. Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett ellenük.