eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Zavargások egy bulgáriai menekülttáborban, egy leszbosziban pedig tűz ütött ki

Folytatódtak a zavargások csütörtök este a legnagyobb bulgáriai menekülttáborban, ahol az előző nap a helyi hatóságok fertőző betegségek miatt kijárási tilalmat rendeltek el. A rendőrség és a táborlakók összecsapásaiban 24 rendőr és két migráns megsebesült, majd a rendőrök több mint 300 migránst őrizetbe vettek.

Egy rendőrségi szóvivő szerint körülbelül 2000 migráns vett részt az esti verekedésben a török határhoz közeli Harmanli mellett működő táborban. Autógumikat és bútorokat gyújtottak fel, és kővel dobálták a rendőröket. A rendfenntartók vízágyúkkal és gumilövedékekkel oszlatták szét a tömeget.

Helyszíni beszámolók szerint a rendőrség péntekre virradóra ellenőrzése alá vonta a helyzetet.

Bojko Boriszov ügyvezető miniszterelnök csütörtök éjszaka a helyszínre látogatott, és közölte, hogy kitoloncolnak az országból mindenkit, aki részt vett a zavargásokban. "Eljárás indítunk a vandalizmus elkövetői ellen. A zavargások többi résztvevőjét, akiket fényképek vagy videofelvételek alapján azonosítani tudunk, kitoloncoljuk. Evégett december elejére már megrendeltük a repülőgépet. Hamarosan zárt menekülttáborba szállítjuk őket" - mondta Boriszov. Hozzátette, hogy az előzetes vizsgálatok szerint a rendbontások szervezői afgánok voltak, akik bántalmazták a szíriaiakat, hogy a tüntetésen való részvételre kényszerítsék őket.

"A Szíriában és az arab világban zajló embertelen háború valóságos katasztrófává vált. Semmilyen erővel nem lehet megállítani a háború elől menekülő embereket, ez Európa sorsa" - tette hozzá Boriszov.

A karantén miatti tiltakozásul már csütörtökön napközben is voltak zavargások. A bTV bolgár tévé felvételeiből ítélve a menekülttábor területén tűz ütött ki. Értesülések szerint a létesítmény területén több épület is megrongálódott, köztük az étkező és az újonnan épített regisztrációs központ.

A tábor 128 lakójánál állapítottak meg korábban többnyire bőrbetegségeket, valamint bárányhimlőt és vírusos fertőzéseket, a szófiai orvostudományi akadémia azonban hangsúlyozta, hogy nem áll fenn a tömeges megbetegedés veszélye.

A dpa német hírügynökség szerint a kijárási tilalommal a helyi hatóságok a bolgár nacionalisták tiltakozásaira reagáltak. Ők a hétvégén tartós kijárási tilalom bevezetését követelték a tábor mintegy háromezer lakója számára. A tüntetők arra panaszkodtak, hogy a migránsok zaklatják őket és betegségeket terjesztenek.

Becslések szerint körülbelül 13 ezer migráns - mintegy a felük afgán - vesztegel Bulgáriában.

Tűz ütött ki egy leszboszi migránstáborban

Tűz ütött ki csütörtökön egy leszboszi migránstáborban, egy 66 éves asszony és egy hatéves gyerek meghalt, ketten megsérültek. Az eset után migránsok felgyújtottak több sátrat és összetűzésbe kerültek a rendfenntartókkal - közölte a görög rendőrség hírügynökségekkel.

A két halálos áldozat egy 66 éves nő és hatéves gyermeke. Az asszony főzött a sátrukban, és a főzőgázpalack felrobbant, majd a sátor lángra kapott a Moria nevű táborban. A két sérült a nő anyja, és egy másik, négyéves gyermeke. Állapotuk súlyos.

Az eset után migránsok felgyújtottak több sátrat, és összetűzésbe keveredtek rendőrökkel. Hat migráns könnyebben megsérült. Egy kormánytisztviselő szerint az összetűzés rövid ideig tartott, és a tüzeket hamar eloltották.

Leszbosz szigetén több mint hatezer migráns és menekült vesztegel menekülttáborokban, kétszer annyi, mint ahányat a táborok be tudnak fogadni. Más görög szigeteken is van még mintegy tízezer migráns, és általában az ország táboraiban zsúfoltság van, ami gyakran feszültséget okoz.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×