eur:
395.64
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Az Egyesült Államok nem kér bocsánatot Hirosimáért

Az Egyesült Államok nem kér bocsánatot, amiért a második világháború végén atombombát dobott Japánra - jelentette ki helyi idő szerint vasárnap a CNN adásában Susan Rice, Barack Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója.

Korábban a Fehér Ház szóvivője is úgy nyilatkozott, hogy hiba volna bocsánatkérésként értelmezni az amerikai elnök látogatását Hirosimában. Rice a CNN-en azt is hozzátette, hogy a japán nép nem kérte, hogy az Egyesült Államok kérjen bocsánatot.

Rice maga nem kívánta minősíteni Harry Truman néhai elnök döntését, hogy két atombombát is dobjanak le Japánra, és azt sem erősítette meg, hogy az amerikai elnöknek mi a magánvéleménye ebben a kérdésben.

"Nem állítom, hogy nincs neki" - fogalmazott Susan Rice.

Hirosimára 1945. augusztus 6-án, Nagaszakira pedig három nappal később dobott az Egyesült Államok atombombát. Pár nappal később Japán letette a fegyvert, és a második világháború véget ért. Az atomcsapások következtében az év végéig több mint kétszázezren haltak meg.

Az amerikai elnök május 27-én utazik el abba a városba, amelyet a világtörténelem első atomcsapása ért. Barack Obama az első hivatalban lévő amerikai államfő, aki ellátogat Hirosimába.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×