eur:
392.24
usd:
366.07
bux:
66793.58
2024. április 26. péntek Ervin

Nem érkeztek menekültek az elmúlt 24 órában a görög partokra

Egyre inkább csökken a Törökországból a görög égei-tengeri szigetekre érkező migránsok száma, szombat reggel óta pedig egyetlen menekült sem érkezett tengeri úton - közölte vasárnap a görög válságstáb. Ugyanakkor a görög-török szárazföldi határon futó Evrosz folyónál a rendőrség szerint a nap folyamán 57 migránst vettek őrizetbe.

Az elmúlt napokban is alacsony volt az érkezők száma. Az athéni válságstáb szerint a hét eleje és a szombat reggel közötti időszakban mindössze 332 menekültet regisztráltak.

"Egyelőre nincs jele annak, hogy Törökország engedné a menekültáradat növekedését" - mondta a görög parti őrség egyik tisztségviselője. "Ma reggelig (vasárnap) ráadásul egyetlen ember sem kelt át" - tette hozzá.

Februárban naponta átlagosan 2000 migráns érkezett a görög szigetekre, míg márciusban ez a szám naponta 900-ra csökkent.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint áprilisban pedig napi átlagban 122-en érkeztek.

Vasárnap ugyanakkor menekültek egy csoportja szárazföldi úton érkezett. Ők a görög-török határon folyó Evroszon keltek át, majd egy teherautóban próbáltak eljutni Szalonikiből Athénba - közölte a görög rendőrség. A teherautóban, amelyet egy görög vezetett 53 pakisztáni, három indiai és egy afgán utazott. A migránsok fejenként 3000 eurót (945 ezer forintot) fizettek az embercsempészeknek - tették hozzá a hatóságok.

Hetente két-három, migránsokat szállító teherautót is megállítanak - közölte a Real News című görög lap. A migránsok az Evrosz határfolyón átkelve léptek az Európai Unió területére. A lap görög határvédelmi forrásokra hivatkozva úgy tudja: az idén már nagyjából 1000 illegális bevándorlót vettek őrizetbe, míg a tavalyi év azonos időszakában csak 116-ot.

Az Európai Unió és Törökország között a menekültválság kezelése érdekében létrejött egyezmény március 20-ai életbe lépése óta a görög hatóságok menedékkérelem híján bárkit visszatoloncolhatnak Törökországba, és azokat is visszaküldhetik, akik benyújtották ugyan kérelmüket, de nem jogosultak menekültstátusra.

A megállapodás arról is rendelkezik, hogy az Európai Unió felgyorsítja a Törökországgal szembeni uniós vízumkötelezettség feloldásáról kezdett tárgyalásokat. Utóbbiak sikertelensége esetében fennáll veszélye annak, hogy az EU nem szünteti meg a vízumkötelezettséget, Törökország pedig válaszlépésként megnyitja a határokat az EU-ba igyekvő menekültek előtt.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×