INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

„Kettészakadhat az Európai Unió”

Infostart / InfoRádió
A luxemburgi külügyminiszter szerint az Európai Unió halálához vezet, ha uniós kérdéseket népszavazással döntenek el egyes tagországok. Az évek óta látható folyamatok a közösség kettészakadását eredményezhetik – véli a tárcavezető.

„Azért csináljuk az egész népszavazást, hogy Brüsszelt meg tudjuk állítani” - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió reggeli műsorában a Kúria döntéséről, illetve a kötelező kvótáról tartandó népszavazásról.

A luxemburgi külügyminiszter Jean Asselborn az ARD német televízióban azt mondta a budapesti kormány terveiről: az Európai Unió "meghal", ha uniós kérdéseket népszavazással döntenek el.

A baloldali politikus szerint a magyar kormányfő "megnyerni ezt a referendumot", és ha Magyarország népszavazást tart, akkor talán más tagállamok is így tesznek, és – ahogy fogalmazott – "dobhatjuk a szemétdombra az Emberi Jogok Európai Egyezményét".

A luxemburgi külügyminiszter szerint a folyamatok abba az irányba mutatnak, hogy könnyen kettészakadhat a közösség formálisan is.

Jean Asselborn arról beszélt, ha az utóbbi tíz évben kibontakozott folyamatok tovább tartanak, kialakul egy "mag-Európa", és azon országok, amelyek nem akarnak ezzel a "sebességgel" haladni, kénytelenek lesznek a döntéshozatalban megelégedni egy "másmilyen jelentőséggel".

A kérdés szerinte nem elsősorban a menekültekről szól, hanem az Európai Unión belüli szolidaritásról. Úgy fogalmazott, el kell dönteni, hogy az unió "vonszolja-e magát tovább letargikusan", vagy új lendületet vesz, és ha egy ország azt mondja, hogy "nincs szüksége Schengenre, az euróra, a szabad mozgásra, a szolidaritásra, a strukturális- és kohéziós alapokra", akkor "zárt intézménnyé" lehet tenni az uniós tagállamok szövetségét – fogalmazott a luxemburgi külügyi tárca vezetője az MTI tudósítása szerint.

A nyilatkozatra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közleményben úgy reagált, a magyar kormány éppen azért kezdeményezett népszavazást az illegális bevándorlásról, hogy a magyar emberek döntsenek a sorsukról és ne a luxemburgi külügyminiszter. A magyar tárcavezető azt írta: "Jean Asselborn a megszokott pökhendiséggel másodrangú európainak minősíti azokat, akik nem értenek vele egyet".


A címlapról ajánljuk