INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Sikeresen tesztelte a drónos csomagkézbesítést a német posta

InfoRádió / MTI
A világon elsőként sikeresen tesztelte a drónos csomagküldést a német posta.

A felső-bajorországi Reit im Winklben kialakított SkyPort központon keresztül a feladók és a címzettek januártól márciusig drónok segítségével küldhették és fogadhatták csomagjaikat - közölte a német posta csomagküldő szolgálata, a DHL hétfőn Bonnban.

A három hónap alatt 130 kézbesítést hajtottak végre, ezekkel a drónokat szélsőséges körülmények között is tesztelték. Például nagyobb terhet küldtek nagyobb távolságokra, valamint egy 1200 méteres magasságban lévő hegyvidéki területre is kézbesítettek csomagot. A drón ekkor szakaszonként nyolc kilométeres távolságokat tett meg.

"Sürgős gyógyszereket, vagy rövid határidőn belül szükséges sporteszközöket nyolc perc alatt tudtunk így kiszállítani. Mi vagyunk a világon az elsők, akik a végfelhasználóhoz is eljutó szállítódrónokat vetettek be" - mondta el Jürgen Gerdes, a DHL vezetője.

A következő hónapokban a vállalkozás értékeli az adatokat és további lehetséges tesztterületekről határoz.

A posta elsősorban ritkán rakott területeken kialakított csomagleadó állomásokra összpontosít, illetve onnan szállítana csomagokat a drónok segítségével. Próbarepüléseket végeztek már 2013-ban a Rajnán át Bonnba és 2014-ben egy északi-tengeri szigetre is.

A DHL világszerte 340 ezer dolgozót foglalkoztat, 2015-ben 60 milliárd eurós (18900 milliárd forintos) forgalmat bonyolított.

A drónos csomagkézbesítés témájával a világ legnagyobb online kereskedelmi cége, az Amazon is évek óta foglalkozik. A Google kis repülő eszközöket fejlesztett ki, amelyek az árut egy kötélen eresztik le a földre. Az amerikai szupermarket óriás, a Wal-Mart szintén drónos kiszállítást tervez.

A címlapról ajánljuk