INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Még hetekig tombolhat a kanadai erdőtűz

InfoRádió / MTI
Továbbterjedt az egy hete pusztító erdőtűz Kanadában, s félő, hogy a lángok elérik az Albertával szomszédos Saskatchewan tartományt is - közölte helyi idő szerint szombat este az albertai kormányfő. Szakértők szerint a tűz még hetekig tombolhat.

Rachel Notley albertai miniszterelnök egy edmontoni sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy a hétvége folyamán akár 3 ezer négyzetkilométerre is nőhet a tűzvész által érintett terület nagysága.

A CBC kanadai rádióadó Twitter-oldalán szombaton közzétett üzenetében azt írta, hogy a Fort McMurray térségében terjedő erőtűz immár 1560 négyzetkilométer területen pusztít. A CTV televíziós csatorna jelentése szerint szakértők arra számítanak, hogy a tűz még hetekig tombolni fog, az viszont jó hír, hogy jelenlegi terjedési vonalának útjában nincs lakott település. A tűz jelenleg délkeleti irányba, a szomszédos Saskatchewan tartomány felé terjed.

Darby Allen Fort McMurray-i tűzoltóparancsnok vasárnapra virradó éjjel videoüzenetben fordult a város kimenekített lakosságához, és közölte, hogy emberei hamarosan megkezdik a károk felmérését, amely "egy nagyon nehéz folyamat".

Az albertai kormányfő a CTV szerint eközben arra kérte Fort McMurray lakóit, hogy ne térjenek vissza a településre. "Még ha a tüzet eloltjuk is, hatalmas munka lesz a várost ismét biztonságossá és lakhatóvá tenni". Mint mondta, a legtöbb utcában nincs áram, a helyi víz pedig "nem iható".

Az Albertát egy hete sújtó súlyos erdőtüzek kialakulásában nagy szerepet játszott az évszakhoz képest szokatlanul nagy meleg és szárazság, valamint a lángokat szító erős északi szél. Fort McMurrayből eddig összesen 88 ezer ember menekült el, a városban kétezer épület vált lángok martalékává.

A címlapról ajánljuk