eur:
392.5
usd:
365.82
bux:
66629.59
2024. április 26. péntek Ervin

Késik az új horvát kormány beiktatása

Két és fél hónappal a választások után pénteken szavazta volna meg a zágrábi parlament a Tihomir Oreskovic miniszterelnök vezette új horvát szakértői kormányt, de az órák óta tartó heves vita miatt a beiktatás a szombat hajnali órákig is elhúzódhat.

A miniszteri tisztségek elosztásáról az elmúlt néhány hétben egyeztetett a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vezette pártszövetség és a Híd Függetlenek Listája. A HDZ-nek így 14, a Hídnak pedig 6 minisztere lesz az új kormányban.

Az új kabinetnek a miniszterelnök mellett két miniszterelnök-helyettese is lesz Tomislav Karamarko, a HDZ és Bozo Petrov, a Híd elnöke személyében. A külügyminiszteri tisztséget Miro Kovac (HDZ), a belügyminiszterit Vlaho Orepic (Híd), a gazdasági miniszterit Tomislav Panenic (Híd), a pénzügyminiszterit pedig Zdravko Maric (HDZ) tölti majd be. A kormányban mindössze három nő kapott helyet, a legtöbb leendő miniszter pedig ismeretlen a széles közvélemény előtt. A jelöltek nevét egy nappal korábban hozta nyilvánosságra a miniszterelnök-jelölt.

Tihomir Oreskovic az ülés elején megtartott beszédében azt ígérte, kabinetje a gazdasági növekedésre, a versenyképességre és az életszínvonal növelésére helyezi majd a hangsúlyt. Csökkenteni akarják az államadósságot és a munkanélküliséget és növelni a bruttó hazai terméket (GDP), javítanának az egészségügyi ellátórendszer hatékonyságán és az oktatási rendszeren. Legfontosabb célkitűzésként az energetikai, az idegenforgalmi és infrastrukturális fejlesztéseket jelölte meg. Kormányára - mint fogalmazott - a felelőségvállalás és az átláthatóság lesz jellemző.

"A kabinet kész arra, hogy nehéz döntéseket hozzon" - mondta, majd hozzátette: hisz teljesítőképességükben, valamint abban, hogy "készek és képesek megcsinálni".

"Óriási kiaknázatlan lehetőségei vannak Horvátországnak, amelyeket saját állampolgárai javára kell kamatoztatni" - hangsúlyozta. "Hatékonyabbá kell tennünk az állami szektort, és javítanunk kell a versenyképességünket Szlovéniához, Magyarországhoz, Bulgáriához, Csehországhoz és Szlovákiához hasonlóan" - húzta alá.

A képviselők ezt követően hosszasan vitáztak számos témáról, többek között Zlatko Hasanbegovic leendő kulturális miniszter és Mijo Crnoja veteránügyi miniszter alkalmasságáról, valamint a kormányprogramról, a koalíció összetételéről, és úgymond a Híd "pálfordulásáról".

A november 8-i választásokon a két nagy párt, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (SDP) és a jobboldali ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) fej fej mellett végzett, egyikük sem szerzett abszolút többséget. A Híd Függetlenek Listája (Most) nélkül ezért egyikük sem volt képes kormányt alakítani. A Híd végig technokrata miniszterelnök által vezetett, parlamenti támogatással rendelkező szakértői kormányt javasolt, és bár mindkét nagy párttal tárgyalt a kormányalakításról, december 23-án végül a konzervatívokkal állapodott meg a kabinet létrehozásáról.

A távozó szociáldemokrata kormány, élén Zoran Milanovic ügyvezető miniszterelnökkel nem tud belenyugodni a hatalom elvesztésébe.

Milanovic poklot ígért az új kormánynak. "Nem vonulunk vissza, pokollá tesszük az életüket" - mondta egyik televíziós interjújában korábban, arra utalva, hogy ellenzékként "hevesen" fogja bírálni a kormányt.

Milanovic betartotta ígéretét, és még a beiktatás előtt megpróbálja megnehezíteni az új kabinet dolgát. Amennyiben a parlament éjfélig nem szavazza meg az új kormányt, Kolinda Grabar-Kitarovic államfőnek újabb harminc nappal meg kell hosszabbítania a miniszterelnök-jelölt kormányalakítási megbízását.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×