eur:
392.77
usd:
365.89
bux:
66551.08
2024. április 26. péntek Ervin

Parlamenti határozatot fogadnának el a katalán állam létrehozásáról

Az újonnan megalakult katalán parlament függetlenségi pártjai kedden egy határozati javaslatot nyújtottak be a törvényhozásnak, amelyben kinyilvánítják, hogy elkezdik az önálló köztársaság létrehozásához vezető folyamatot. A spanyol miniszterelnök provokációnak minősítette a lépést.

A szeptember végi választásokon győztes Junts pel Sí (Együtt az igenért) pártömörülés és a Népi Egység (CUP) nevű párt közös, kilenc pontból álló javaslatában egyebek mellett rögzíti, hogy nem veti alá magát az állami intézmények döntéseinek, különösképp a spanyol Alkotmánybíróság állásfoglalásainak.

A pártok kinyilvánítják egy állampolgári részvételen alapuló alkotmányozó folyamat megkezdését, amely a jövőbeli katalán alkotmány alapja lesz, valamint kifejezik szándékukat, hogy tárgyalást kezdeményezzenek a többi parlamenti párttal, a spanyol állammal, az Európai Unióval és az egész nemzetközi közösséggel.

"Két parlamenti csoport, amely együtt sem szerezte meg a szavazatok többségét a legutóbbi parlamenti választásokon Katalóniában, benyújtott egy határozati javaslatot, amely ellentétes az alkotmánnyal, a törvényekkel, a katalánok többségének érzéseivel és minden spanyol demokratikus akaratával" - reagált a függetlenségi pártok javaslatára a spanyol miniszterelnök.

Mariano Rajoy szerint ez azoknak a provokációja, akik azért szegik meg a törvényt, mert az nem az ő oldalukon áll. "A kormány garantálja és garantálni fogja, hogy a céljaik nem fognak sikerülni" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy ennek érdekében minden, az alkotmány és a törvények által biztosított jogi eszközt fel fognak használni, amennyiben a katalán parlament megszavazza a javaslatot.

A határozattervezet a következő két hétben kerülhet napirendre a katalán parlamentben.

A függetlenségi pártoknak a 135 fős katalán törvényhozásban együtt 72 képviselői helyük, vagyis abszolút többségben vannak. A választásokon külön indultak, a Junts pel Sí 62 képviselői helyet nyert a szavazatok 39,6 százalékával, a CUP 10 mandátumot kapott a voksok 8,2 százalékának megszerzésével.

A választásokat követően a függetlenségi pártok eltérően értékelték az eredményeket: a Junts pel Sí szerint a győzelmük elegendő ahhoz, hogy megvalósítsák fő választási ígéretüket, miszerint 18 hónapon belül egyoldalúan elszakadnak Spanyolországtól és létrejön az önálló katalán köztársaság. A CUP vezetői viszont arról beszéltek, hogy mivel nem szerezték meg a szavazatok több mint 50 százalékát, így ehhez nincs meg a kellő felhatalmazásuk.

A két párt három hete tárgyal egymással a lehetséges együttműködésről, a most benyújtott határozati javaslat elfogadásához a CUP ragaszkodott még azelőtt, hogy az új katalán kormány összetételéről egyeztetnének. Már többször hangsúlyozták, hogy nem támogatják Artur Mas jelenlegi katalán elnök újraválasztását, aki a Junts pel Sí jelöltje.

A katalán parlament november 9-én szavaz először Katalónia elnökének személyéről, és legkésőbb jövő január 9-ig kell megválasztania az új vezetőt. Ha ez nem sikerül, új választásokat kell kiírni Katalóniában.

A spanyol kormány többször hangsúlyozta, hogy az ország törvényeinek értelmében Katalónia nem nyilváníthatja ki egyoldalúan elszakadását Spanyolországtól.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×