eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Izrael letartóztatott egy Hamász-vezetőt

Az izraeli hadsereg letartóztatta Rámalláhban a Hamász radikális palesztin szervezet egyik ciszjordániai vezetőjét, Hasszan Juszufot, valamint lerombolta egy palesztin merénylő házát Hebronban - közölte a jeruzsálemi közszolgálati rádió.

A rádió értesülése szerint az elfogott Hamász-vezető az utóbbi időben terrortevékenységre buzdította híveit. Juszufot néhány hónappal ezelőtt bocsátották szabadon, miután tavaly nyár elején már egyszer elfogták, amikor is három eltűnt izraeli tizenévest kerestek, akiknek később csak a holtteste került elő.

Hasszan Juszuf az utóbbi napokban azzal fenyegette a Palesztin Hatóságot, hogy "ha az intifáda leállítása érdekében lép fel, akkor belviszálynak teszi ki magát, és ellene fordul a palesztin utca népe".

Mahmúd Záhár, a Hamász egyik gázai vezetője hétfőn a több hete tartó erőszakhullám fokozására szólította fel a palesztinokat. Az előző nap Beér-Sevában elkövetett merényletről azt mondta, hogy az annak a "kis forgatókönyve, hogy miként kell felszabadítani Palesztinát".

Az erőszak mérséklésére hozott elrettentő intézkedések részeként éjjel az izraeli hadsereg a ciszjordániai Hebronban lerombolta annak a merénylőnek a házát, aki tavaly év végén egy útkereszteződésben szándékosan elgázolt több embert, majd járművéből kiszállva megkéselt több, buszmegállóban várakozó civilt.

A terrorakcióban egy fiatal nő meghalt és ketten megsebesültek, mielőtt a merénylőt lefegyverezték és elfogták. A hadsereg közleménye szerint lakóházának lerombolása "világos üzenet, hogy meg kell fizetni a terrorban való részvétel árát".

A palesztin média arról számolt be, hogy a ház rombolásakor összecsapások voltak a katonák és a helyi palesztinok között, amelyekben két katona megsérült.

Jeruzsálem Iszavija nevű arab lakónegyedének lakói sztrájkot hirdettek keddre, mert a hozzájuk vezető négy útból hármat lezártak, és mert a megmaradt egyetlen úton hosszú várakozást okozva alaposan átvizsgálnak minden járművet.

A sztrájk idején zárva tartanak az iskolák, nem járnak a tömegközlekedési járművek, és az ott élő dolgozók sem jelennek meg munkahelyeiken. Palesztin médiaértesülések szerint a mesterséges közlekedési dugóban várakozva hátfőn életét vesztette egy hatvanöt éves, kórházba tartó nő. Jeruzsálemnek ebben a lakónegyedében mintegy húszezren élnek.

Szeptember közepén Izraelben erőszakhullám kezdődött napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel, valamint sorozatos késeléses merényletekkel. Az erőszakhullámot többen "a harmadik intifádaként" (palesztin felkelésként) emlegetik. A támadások kiváltó oka az a palesztin médiában lábra kapott híresztelés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén, bár ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb helye, amelyet ők Templomhegynek neveznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×