eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szlovénia és Horvátország is beengedte a várakozó migránsokat

Fél napos várakozás után beengedték a hatóságok Szlovéniába hétfő délután azt a több száz migránst, akik előzőleg a horvát és a szlovén határátkelő között rekedtek a horvátországi Drávamagyaródnál (Trnovec), a senki földjén. Váratlanul Horvátország is megnyitotta a határát, és beengedte területére azt a több ezer menekültet, akik közel két napja várakoztak a horvát-szerb Berkasovo-Bapska határátkelőnél - jelentette az AFP hétfő este a helyszínről.

A migránsok azért kényszerültek a hosszas várakozásra, mert a szlovén hatóságok egyszer csak leállították a menekültek átvételét Horvátországtól, arra hivatkozva, hogy Ausztria korlátozta a menedékkérők befogadását.

A határt őrző szlovén rendfenntartók egy kordont is felállítottak az átkelő szlovén oldalának bejáratánál.

Ilyen körülmények között a Horvátországból érkező migránsok előtt, akiket vonattal szállítottak a határtelepülésre, egyszer csak lezárult a Szlovéniába vezető út, a visszautat pedig a horvát hatóságok szintén kordonokkal zárták el, és rendőrsorfalat állíttattak a kerítés horvát oldalára. Így a menekültek a két ellenőrző pont között rekedtek.

Az átkelést tumultuózus jelenetek kísérték, ugyanis a migránsok a szlovén oldalon megjelenő buszokat megpillantva megrohanták a kordont. A szlovén rendőrök sokáig azért nem tudták megkezdeni az átengedésüket, mert a tömeg nekifeszült a kerítésnek.

Eközben többen rosszul lettek, főleg gyermekek. Õket a tömeg az emberek feje felett adta előre, majd a rendőrök a kerítés felett emelték át őket Szlovéniába.

Előzőleg már pattanásig feszült a helyzet a határ horvát oldalán. A migránsokat elcsigázta a szakadó eső, illetve a metsző hideg és tüntetni kezdtek. Azt skandálták angolul, hogy "nyissák ki a kapukat".

Többen elvesztették a türelmüket és a kordonon átbújva elszaladtak a kukoricás felé, hogy a zöldhatáron keresztül jussanak át Szlovéniába, ám többségüket a horvát rendőrök megállították.

Beengedték Horvátországba a horvát-szerb határnál várakozó menekülteket

"A horvát rendőrség megnyitotta a kapuit, és a határátkelő előtt várakozó menekültek mindegyike belépett Horvátországba" - közölte Jan Pinos, egy cseh önkéntes a francia hírügynökséggel.

A történekről az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szerbiai szóvivője is beszámolt. A határok minden előzetes bejelentés nélkül egyszer csak megnyíltak, s amikor ez megtörtént, mindenki rohanni kezdett - tájékoztatott Melita Sunjic.

Sajtójelentések szerint mintegy 2-3 ezer migráns várakozott a Berkasovo-Bapska határátkelőnél hétfő délután.

Az átkelőnél korábban az embereket csak nagyon lassan, kisebb csoportokban engedték át a horvát hatóságok, miután a szlovén belügyminiszter vasárnap bejelentette, hogy országa egyelőre nem tud több menekültet fogadni. Sokan a szerb és a horvát határátkelő között rekedtek félúton, és a "senki földjén" éjszakáztak buszokban, sátrakban vagy a szabad ég alatt.

A migránsválság kezdete óta Szerbiából majdnem 194 ezer illegális bevándorló lépett át Horvátországba - közölte korábban a Vecernje Novosti című szerb napilap. A szerb hatóságok adatai szerint az idei évben több mint 230 ezer migránst regisztráltak az országban. A szerb-macedón határ melletti Presevóból az autóbuszok korábban a magyar határhoz közeli Horgosra és Magyarkanizsára szállították a menekülteket, a magyar-szerb zöldhatár lezárását követően pedig az útvonal Horvátország, egészen pontosan a határ melletti Sid lett.

A migránsok ott a szántóföldeken keresztül léptek át az Európai Unióba. Az utóbbi napokban ez az útvonal módosult egy kicsit, és most már inkább az autóúton közlekednek a migránsok, és így a Berkasovo-Bapska átkelőn próbálnak meg tovább haladni.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×