eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Irán bírálta a szíriai menekültek befogadását elutasító országokat

Az iráni külügyminiszter élesen bírálta a szíriai menekültek befogadását elutasító európai országokat, és arra szólította fel a Nyugatot, hogy revideálja a szíriai válsággal kapcsolatos álláspontját.

"Mi Iránban annak idején (az 1980-as évekbeli szovjet katonai beavatkozás alatt) több millió afgánt fogadtunk be, most meg egyes országoknak azzal is problémájuk van, hogy a legnagyobb bajban lévő emberek egy kis számát befogadják" - mondta Mohamed Dzsavád Zaríf vasárnapi teheráni sajtóértekezletén.

A damaszkuszi rezsimet támogató Irán külügyminisztere egyúttal azzal vádolta a nyugati és egyes térségbeli államokat, hogy elhibázott Szíria-politikájukkal utat nyitottak az erőszak, a háború és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet térhódítása előtt. A menekültek tragédiája azt jelzi, hogy a nyugati hozzáállás a világon senkinek sem vált hasznára, de "sosem késő a helyes útra térni" - fogalmazott Zaríf.

Az iráni diplomácia vezetője szerint a válságra egy új béketerv jelenthet megoldást, amely mögött Teherán és a damaszkuszi rezsim másik legfőbb támogatójának számító Oroszország áll. A damaszkuszi rezsimet elutasító nyugati államokat, valamint Törökországot és Szaúd-Arábiát arra szólította fel, hogy revideálják a szíriai válsággal kapcsolatos álláspontjukat.

Zaríf eheti jelentések szerint augusztusban már átadott egy rendezési javaslatot Bassár el-Aszad szíriai elnöknek. Teherán és Moszkva szerint Aszadnak szerepet kell játszania a rendezésben, de a szíriai felkelők, nyugati hatalmak és térségbeli szunnita országok elutasítják ezt.

A 2011-ben békés tüntetésekkel kezdődött, de azóta véres harcokba torkollt szíriai polgárháborúban az ENSZ adatai szerint mintegy 250 ezer ember halt meg. A konfliktusban mérsékelt és szélsőséges felkelőcsoportok egymás és Bassár el-Aszad elnök ellen is harcolnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×