INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

A német igen a görög mentőprogram meghosszabbítására

InfoRádió / MTI
Németországban a törvényhozás alsóháza (Bundestag) pénteken nagy többséggel megszavazta a görög mentőprogram meghosszabbításáról szóló kormányzati javaslatot.

A Bundestag az euróövezeti válságkezelő programok történetében a legnagyobb többséggel fogadta el az előterjesztést, a 631 fős testületben 542-en szavaztak igennel. A konzervatív CDU/CSU és a szociáldemokrata párt (SPD) frakciójának többsége mellett az ellenzéki Baloldal és a Zöldek legtöbb képviselője is támogatta a pénzügyminisztérium javaslatát.

A döntés értelmében Németország hozzájárul ahhoz, hogy a görög államadósság-válság kezelésére 2012-ben indított második nemzetközi hitelprogramot február vége helyett június végéig folytassák.

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter a vitában kiemelte, hogy a hitelezők - köztük Németország - nem újabb eurómilliárdokat adnak Görögországnak, hanem csak négy hónapnyi időt, hogy sikeresen végrehajthassák a hitelprogramhoz kapcsolódó reformokat.

A minden korábbinál nagyobb támogatottság ellenére heves vita bontakozott ki a javaslatról. A legnagyobb ellenzéki párt, a Baloldal szónokai szerint a Merkel-kormány nagyban felelős azért, hogy "szélsőbal-szélsőjobb" koalíció jutott hatalomra Görögországban, mert a berlini vezetés által kikényszerített megszorítások súlyos társadalmi válságot idéztek elő, ami a szavazók radikalizálódásához vezetett.

A Zöldek részéről is úgy vélték, hogy kudarcba fulladt a 2010 óta tartó, megszorításokon alapuló válságkezelés. Hamarosan egy újabb, harmadik támogatási programra lesz szükség, azt azonban már másként, a gazdasági növekedés ösztönzése és a társadalmi stabilitás helyreállítása céljával kell összeállítani - mondták az ökopárt képviselői.

A CDU/CSU frakciójából 20 képviselő előre jelezte, hogy elutasítja az előterjesztést. Véleményük szerint a jelenlegi görög kormány megbízhatatlan, nem lehet együttműködni vele, Görögországnak pedig a lehető leggyorsabban ki kell lépnie az euróövezetből.

Wolfgang Schäuble az új görög kormány és az euróövezeti társállamok feszült viszonyára utalva hangsúlyozta, nem engedik meg, hogy Athén "zsarolja" a közösség tagjait. Hozzátette, hogy a Bundestagnak nehéz döntést kell hoznia, de "a németeknek mindig mindent meg kell tenniük azért, hogy megmaradjon Európa egysége".

A címlapról ajánljuk