eur:
393.77
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

A német igen a görög mentőprogram meghosszabbítására

Németországban a törvényhozás alsóháza (Bundestag) pénteken nagy többséggel megszavazta a görög mentőprogram meghosszabbításáról szóló kormányzati javaslatot.

A Bundestag az euróövezeti válságkezelő programok történetében a legnagyobb többséggel fogadta el az előterjesztést, a 631 fős testületben 542-en szavaztak igennel. A konzervatív CDU/CSU és a szociáldemokrata párt (SPD) frakciójának többsége mellett az ellenzéki Baloldal és a Zöldek legtöbb képviselője is támogatta a pénzügyminisztérium javaslatát.

A döntés értelmében Németország hozzájárul ahhoz, hogy a görög államadósság-válság kezelésére 2012-ben indított második nemzetközi hitelprogramot február vége helyett június végéig folytassák.

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter a vitában kiemelte, hogy a hitelezők - köztük Németország - nem újabb eurómilliárdokat adnak Görögországnak, hanem csak négy hónapnyi időt, hogy sikeresen végrehajthassák a hitelprogramhoz kapcsolódó reformokat.

A minden korábbinál nagyobb támogatottság ellenére heves vita bontakozott ki a javaslatról. A legnagyobb ellenzéki párt, a Baloldal szónokai szerint a Merkel-kormány nagyban felelős azért, hogy "szélsőbal-szélsőjobb" koalíció jutott hatalomra Görögországban, mert a berlini vezetés által kikényszerített megszorítások súlyos társadalmi válságot idéztek elő, ami a szavazók radikalizálódásához vezetett.

A Zöldek részéről is úgy vélték, hogy kudarcba fulladt a 2010 óta tartó, megszorításokon alapuló válságkezelés. Hamarosan egy újabb, harmadik támogatási programra lesz szükség, azt azonban már másként, a gazdasági növekedés ösztönzése és a társadalmi stabilitás helyreállítása céljával kell összeállítani - mondták az ökopárt képviselői.

A CDU/CSU frakciójából 20 képviselő előre jelezte, hogy elutasítja az előterjesztést. Véleményük szerint a jelenlegi görög kormány megbízhatatlan, nem lehet együttműködni vele, Görögországnak pedig a lehető leggyorsabban ki kell lépnie az euróövezetből.

Wolfgang Schäuble az új görög kormány és az euróövezeti társállamok feszült viszonyára utalva hangsúlyozta, nem engedik meg, hogy Athén "zsarolja" a közösség tagjait. Hozzátette, hogy a Bundestagnak nehéz döntést kell hoznia, de "a németeknek mindig mindent meg kell tenniük azért, hogy megmaradjon Európa egysége".

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×