eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Újra eltemetik Pablo Neruda maradványait

Egy chilei bíró elrendelte a Pablo Neruda Nobel-díjas költő 1973-ben bekövetkezett halálának okait feltáró, eredménytelenül végződött nemzetközi vizsgálat lezárását és maradványainak ismételt eltemetését harmadik felesége, Matilde Urrutia mellé.

Mintegy két éven át négy ország törvényszéki szakértői laboratóriumaiban vizsgálták a chilei költő csontmintáit azzal a céllal, hogy megállapítsák, felgyorsította-e mérgezés a halálát.

Pablo Neruda, akinek 1970-ben ítélték oda a Nobel-díjat, prosztatarákban szenvedett. Hetvenedik születésnapjára, 1974-ben nyolc új kötetet tervezett kiadni, ám 1973. szeptember 23-án, néhány nappal Augusto Pinochet katonai rezsimjének hatalomra kerülése után meghalt.

Maradványait 2013-ban exhumálták az után, hogy felmerült a gyanú, nem a betegsége, hanem mérgezés okozta halálát, ahogy azt 2011-ben egykori sofőrje állította. Manuel Araya a Proceso című mexikói magazinnak arról beszélt, hogy Nerudát, a Chilei Kommunista Párt tagját méreginjekcióval megölték abban a santiagói kórházban, ahol kezelték.

Neruda csontjait vizsgálták Santiagóban, az Egyesült Államokban és Spanyolországban. 2013 novemberében a szakértők ugyan bejelentették, hogy nem találtak bizonyítékot mérgezésre, ám a vizsgálatot nem zárták le hivatalosan.

Január 21-én e chilei kormány újranyitotta az ügyet, új vizsgálatokat rendelt el, méreg nyomai helyett azt kutatták, hogy szervetlen anyagok vagy nehézfémek okozhatták-e közvetetten a költő halálát. További vizsgálatokat kezdeményeztek egy svájci laboratóriumban is.

Mario Carroza, az ügyben eljáró chilei bíró most elrendelte a vizsgálat végleges lezárását és Neruda maradványainak ismételt eltemetését a költő egykori tengerparti otthonában, a Santiagótól 100 kilométerre nyugatra fekvő Isla Negrában, mivel a törvényszéki vizsgálatok nem hoztak új eredményeket - adta hírül a The Guardian brit napilap online kiadásában.

Rodolfo Reyes, Neruda egyik unokaöccse elítélte a döntést. Hangsúlyozta, hogy fontos lenne minden lehetséges vizsgálatot elvégezni az újratemetés előtt, mondván a mérgezésre utaló állításoknak komoly figyelmet kellene szentelni.

Bernardo Reyes, a költő másik unokaöccse ellentétes véleményének adott hangot. "Végre lezárul a hangoskodók, beteges hazudozók és jöttmentek ideje. Számolniuk kell a következményekkel azoknak, akik durván felhasználtak egy állítólagos tanút egy képzelt gyilkossághoz" - fogalmazott kemény hangú közleményében.

A mérgezéselmélet hívei arra hivatkoznak, hogy 1973. szeptember 22-én, egy nappal halála előtt a baloldali kötődésű Nerudának felajánlották hogy szabadon távozhat Chiléből Mexikóba, ahonnan azonban komoly politikai fenyegetést jelenthetett volna a santiagói katonai junta számára. A költő elhalasztotta távozását.

Arra is hivatkoznak, hogy ugyanabban a santiagói kórházban, ahol Nerudát kezelték, halt meg a rezsim egy másik politikai ellenzéke, Eduardo Frei Montalva volt államfő 1982-ben az után, hogy bírálta a katonai diktatúrát. Frei halálát kezdetben műtét közbeni szeptikus sokk fellépésével magyarázták, ám egy 2006-os vizsgálat megállapította, hogy mustárgázzal és talliummal megölték őt.

Több mint négy évtizeddel halála után Pablo Neruda költészete még mindig nagy hatással van hazájában. Az év eleje óta a santiagói metrószerelvényeket kifestették a Veinte poemas de amor y una canción desesperada című, 1924-ben megjelent híres gyűjteményes kötete műveivel, amelyek húszévesen meghozták számára a hírnevet. Chilében folyik a vita arról is, hogy a santiagói repülőteret Pablo Nerudáról nevezzék el.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×