eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mégsem állítják katonai törvényszék elé Murszit

Cáfolta kedden az egyiptomi MENA állami hírügynökség az általa korábban kiadott hírt, miszerint Mohamed Murszi volt egyiptomi elnököt katonai törvényszék elé állítják.

Az eredeti hír szerint - amely időközben lekerült a MENA honlapjáról - az iszlamista Murszi és 198 további vádlott ellen a 2013. augusztusban Szuez városában történt zavargásokkal kapcsolatban indítanak eljárást.

A kormányközeli hírügynökség egy államügyészségi illetékesre hivatkozva később azt jelentette, hogy az előző hírrel ellentétben sem a volt államfő, sem a mögötte álló Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom helyettes vezetője nem szerepel a 199 vádlott között.

Az ügyben azon véres események egyikét vizsgálják meg, amelyek 2013 augusztusában történtek az ország különböző pontjain. Iszlamista tüntetők és a biztonsági erők közti összecsapásokban Szuez városában legalább 30 ember vesztette életét és a biztonsági erők több tucat tagja megsebesült. A zavargások alatt a demonstrálók számos templomot és több páncélozott katonai járművet lángba borítottak.

A 199 gyanúsítottat egyebek mellett emberöléssel és emberölési kísérlettel vádolják.

Az országon végigsöprő erőszakhullámot az váltotta ki, hogy 2013. augusztus 14-én a biztonsági erők Kairóban feloszlattak két, heteken át tartó tömeges tüntetést, amelyeken Murszi hívei tiltakoztak az iszlamista államfő július 3-i elmozdítása ellen. A biztonsági akcióban több száz, egyes források szerint több mint ezer ember vesztette életét.

A Murszi elmozdítását levezénylő akkori hadsereg-főparancsnok, egyben a jelenlegi elnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszi tavaly október 27-én hozott egy sokak által vitatott rendeletet, amely alapján a "létfontosságú" állami létesítményeket - például a köztereket - megtámadó civileket katonai törvényszék elé állítják.

A Muzulmán Testvériség vezetője, Mohamed Badíe és az időközben betiltott szervezet számos további magas rangú tisztviselője is az eljárás vádlottjai között van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×