eur:
392.7
usd:
366.09
bux:
66868.48
2024. április 25. csütörtök Márk

Az izraeli miniszterelnöknél túl magas a konyhapénz

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök túl sokat költött ételre és takarításra, s az állami költségvetésből származó pénzek kezelése nem volt átlátható a számvevőszék kedden kiadott jelentése szerint - számolt be róla az izraeli tízes tévécsatorna.

Az évek óta készülő, és politikai nyomásra végül a választások előtt egy hónappal közzétett jelentés állításait bizonyító iratokat Joszef Sapiró, a számvevőszék elnöke továbbította Jehuda Veinstein államügyésznek, hogy az esetleges törvénytelenségeket is megvizsgálják.

A számvevő szerint aránytalanul sokat költöttek készételek megrendelésére, noha szakács is rendelkezésre állt a kormányfői rezidencián. Míg 2009-ben kétszáztizenegy ezer sékelt (mintegy 15 millió forintot) költöttek élelmiszerre, 2011-ben ugyanerre már négyszázkilencvenezer sékel (közel 34 millió forint) ment el.

Ez az összeg 2013-ban majdnem a felére csökkent a helyi médiában megjelent bírálatok és a számvevőszék jelentésének készítése nyomán.

"A költségek 2013-as jelentős csökkenését figyelembe véve megállapítható, hogy a miniszterelnök és családja háztartási költségei 2010-ben és 2011-ben nem feleltek meg az ésszerűség, a gazdaságosság és a hatékonyság alapvető követelményeinek"- írta Joszef Sapira.

A bírálat felhívta a figyelmet a Netanjahu háztartás túlzott takarítási kiadásaira is. Noha a kormányfő általában a jeruzsálemi rezidencián lakott, mégis havi nyolcezer-kétszáz sékelt (több mint félmillió forintot) fizettettek magánlakásuk tisztán tartására.

Sapiró megemlíti jelentésében a feltűnően magas fodrász-számlákat és vízfogyasztást, valamint a villanyszerelési költségeket is, amelyekre ugyancsak költségtérítést vettek igénybe.

A rezidencián pénzügyi szempontból igen rendezetlenek voltak a viszonyok, a kormányfő és családtagjai rendszeresen a boltba szalajtották az alkalmazottakat, majd a számukra megvásárolt apróságok árát nem egyenlítették ki.

A jelentésben szerepel a már korábban kiszivárgott "bottlegate" ügy is. Mint kiderült, Sara Netanjahu, a miniszterelnök felesége az állampénzen vásárolt üvegeket tartalmuk elfogyasztása után visszaváltatta, majd a pénzt évi négyezer sékel (mintegy háromszázezer forint) átalánnyal négy év után utólag fizette be az államkasszába.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×