INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Alig maradt idő a görög csőd elkerülésére

Infostart / InfoRádió
Vészesen közeleg a határidő, de még mindig nem sikerült megállapodniuk az eurózóna pénzügyminisztereinek a görög adósság kérdéséről.

A görög pénzügyi mentőprogram február 28-án lejár, ám még mindig nem született döntés a folytatásról. Az eurozóna pénzügyminiszterei tegnapi ülésükön sem kerültek közelebb a megoldáshoz, ami komoly veszélyekkel jár. A döntéshozatali mechanizmust ismerve a hét végéig maradt idő, bár a pénzügyminisztereknek addig nincs előre tervezett ülésük, ám - ha körvonalazódnak a megállapodás részletei - minden bizonnyal összehívják a tanácskozást. Jeroen Dijsselbloem az eurócsoport ülésein elnöklő holland pénzügyminiszter azt mondta, az volna a legjobb, ha Athén az új kormány elképzeléseinek megfelelő intézkedések megvitatásáig a jelenlegi mentőprogram meghosszabbítását kérné.

"Ezen belül lenne mód változtatásokra, bizonyos mértékű rugalmasság van a rendszerben, azonban a legfőbb területeken, köztük a költségvetési célok és a gazdasági reformok folytatása terén nyilvánvaló kötelezettségvállalással is járna a megállapodás. Az első lépés azonban mindenképpen a megállapodás meghosszabbítása kell legyen" - mondta a holland pénzügyminiszter, aki szerint most Athénnak kell a következő lépést megtennie. Ez a hét áll még rendelkezésre, "és aztán annyi" - tette hozzá Jeroen Dijsselbloem. A tanácskozást követően a görög pénzügyminiszter, Janisz Varufakisz viszonylag békülékenyen nyilatkozott, azt mondta, nincs kétsége afelől, hogy sikerül olyan egyezségre jutni, amely Európának is megfelel és Görögországnak is jó. Azonban - tette hozzá - a reformprogram végrehajtásával kapcsolatos kérdésekben nem tudnak megállapodni. Mint az athéni tárcavezető mondta, a hitelezők azt akarták, hogy a görög kormány vállaljon kötelezettséget annak sikeres lezárására, holott az új görög vezetés éppen arra kapott felhatalmazást, hogy megkérdőjelezze magát a programot.

"Ez a program, ami meglátásom és véleményem szerint a legtöbb tisztán gondolkodó ember megítélése szerint képtelen volt stabilizálni a görög gazdaságot, egy jelentős humanitárius válságot okozott és a reformot - amire mindenképpen szüksége van az országnak - még nehezebbé tette" - mondta a görög pénzügyminiszter. Janisz Varufakisz közölte, országa kész folytatni a tárgyalásokat, méltányos megoldásra törekszik. Az athéni tárcavezető azt állította, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős biztosa pár nappal ezelőtt olyan megállapodástervezetet mutatott be neki, amit azonnal kész lett volna aláírni, a dokumentum elismerte a problémákat, és nem a reformprogram négy hónappal való meghosszabbítását tartalmazta, hanem a hitelmegállapodásokét, valamint brüsszeli technikai segítséget ajánlott. A görög kormány vállalta volna, hogy abban a négy hónapban nem tesz olyan egyoldalú lépést, amellyel kisiklatná a jelenlegi megállapodást, cserébe csak azt kérte, hogy ez idő alatt ne kelljen növekedési áldozattal járó intézkedéseket hoznia. Azonban a pénzügyminiszterek ülésére már nem ez az elképzelés jutott el. A felmérések szerint a görögök kétharmada támogatja a kabinetet abban, hogy a mentőprogram 70 százalékát megtartsák, ám a maradék 30 százalékot váltsák ki más intézkedésekkel.

Hanganyag: Király István Dániel

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk