INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Transznemű jelölt is indul az elnökválasztáson

InfoRádió / MTI
Egy férfiból nővé operált jelölt is indul a májusi lengyelországi elnökválasztáson.

Anna Grodzka transznemű parlamenti képviselőt a Zöldek indítják, de egy 14 szervezetből álló civil szövetség is támogatja.

Lengyelországnak aktív elnökre és aktívabb demokráciára van szüksége - mondta a 60 éves politikusnő, aki pénteken mutatkozott be a sajtónak államfőjelöltként.

Azt mondta, hogy megválasztása esetén nagyobb társadalmi igazságosságért, az állampolgároknak a politikai döntésekbe való nagyobb beleszólásáért és egy új energiapolitikáért szállna síkra.

A hajdan nős és egy fiúgyereket nevelő Grodzka, eredeti nevén Krzysztof Begowski 2009-ben Bangkokban operáltatta át magát, és 2011-ben a közvélemény-kutatásokra rácáfolva az első transzneműként (átoperáltként) bejutott a lengyel parlamentbe a liberális Palikot Mozgalma tagjaként, azóta azonban pártot váltott.

A vele együtt a Palikot-féle párt színeiben a szejmbe beválasztott első, vállaltan homoszexuális képviselőt, Robert Biedront tavaly egy 100 ezer lakosú város, Slupsk polgármesterévé választották nagy többséggel, így ő az első nyíltan meleg városvezető a katolikus Lengyelországban.

A címlapról ajánljuk