INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Meglepetéssel kezdődött a minszki csúcstalálkozó

InfoRádió / MTI
Megkezdődött a fehérorosz fővárosban szerda este a német-francia-orosz-ukrán csúcstalálkozó. A résztvevők, Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök, Petro Porosenko ukrán államfő, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnök a minszki Függetlenségi Palotában ült tárgyalóasztalhoz, hogy megpróbálják előmozdítani a kelet-ukrajnai válság rendezését. Meglepetésre Minszkbe utazott szerdán Olekszandr Zaharcsenko donyecki és Ihor Plotnickij luhanszki szakadárvezér is.

A négy vezető francia és ukrán illetékesek közlése szerint egy szűk körű, nyolcszemközti tanácskozással kezdte a csúcstalálkozót, a delegációk tagjai ezt követően csatlakoznak a tárgyalásokhoz. A csúcsot megelőzően diplomáciai források szerint Porosenko, Merkel és Hollande külön egyeztetett egymással.

Porosenko orosz tévéfelvételek szerint rövid kézfogással, ám komor arckifejezéssel köszöntötte Putyint a csúcstalálkozó kezdetén.

Meglepetésre Minszkbe utazott szerdán Olekszandr Zaharcsenko donyecki és Ihor Plotnickij luhanszki szakadárvezér is, hogy ha a csúcstalálkozón fegyverszüneti megállapodás születik, akkor nyomban alá is tudják írni azt.

Szerda reggel még korántsem volt biztos, hogy létrejön a francia-német-ukrán-orosz csúcstalálkozó. A párizsi elnöki palota azonban bejelentette: Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár elutazik a találkozóra, miután a két vezető "gyors helyzetértékelést tartott" telefonon. Röviddel a párizsi bejelentés után a Kreml sajtószolgálata is megerősítette, hogy Putyin elmegy Minszkbe. Előzőleg az ukrán elnöki hivatal is tájékoztatott Porosenko részvételéről.

Laurent Fabius francia külügyminiszter nem sokkal a francia elnöki közlemény kiadása előtt elismerte, hogy a találkozó előkészítetlen, van néhány kérdés, amelyet nem sikerült tisztázni. Az úgynevezett kontaktcsoportnak a találkozót előkészítő ülésén nem tudtak megállapodni Kelet-Ukrajna státusáról, az ukrán határok sérthetetlenségét garantáló mechanizmusról, egy reménybeli tűzszünet feltételeiről, egy fegyvermentes övezet létrehozásáról és a fogolycseréről sem - tette hozzá. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség viszont arról adott hírt, hogy a kontaktcsoport ülésén Kijev, Donyeck és Luhanszk képviselőinek sikerült kidolgozniuk előzetes megállapodásokat a tűzszünetről és a fegyverzet visszavonásáról, és erre mindhárom fél garanciákat is adott.

Órákkal a csúcstalálkozó előtt a donyecki szakadárok hírügynöksége közölte, hogy szerda reggel aknák csapódtak be Donyeck központjában lévő autóbusz-pályaudvaron. Az önhatalmúlag kikiáltott szakadár "donyecki népköztársaság" (DNR) egészségügyi minisztériuma jelentésében azt írja, hogy hat ember halt meg, és nyolcan súlyosan megsebesültek. Találat ért két autóbuszt is. Ukrán sajtóforrások megjegyezték, hogy rögtön a lövedékek becsapódása után az orosz média képviselői már ott voltak a helyszínen, amiből azt feltételezik ukrán részről, hogy a szakadárok előre értesítették őket a támadásról. Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán fegyveres erők főparancsnokságának szóvivője leszögezte, hogy nem az ukrán erők hajtották végre az újabb, civilek elleni merényletet. A DNR védelmi minisztériuma viszont leszögezte, hogy az ukrán fegyveres erők hajtották végre a támadást.

Szerda délutánig óvatos nyilatkozatok láttak napvilágot a minszki csúcstalálkozó sikerét illetően. Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője úgy fogalmazott: a minszki csúcstalálkozóval jobbra vagy akár rosszabbra is fordulhat a kelet-ukrajnai helyzet, de újabb lehetőség is Oroszország számára, hogy hozzájáruljon a válság rendezéséhez.

Porosenko viszont hangsúlyozta: ha nem születik Minszkben tűzszüneti megállapodás és nem sikerül csökkenteni a feszültséget Kelet-Ukrajnában, akkor a konfliktus "kezelhetetlenné fog válni". Előzőleg jelezte: a kijevi vezetés készen áll arra, hogy hadiállapotot vezessen be Ukrajna egész területén, ha tovább romlik a helyzet a keleti országrészben.

Angela Merkel szóvivője azt mondta, hogy "halvány reménysugarat" lát a megállapodásra, "de nem többet ennél". A francia elnök szóvivője pedig arról beszélt, Berlin és Párizs azt akarja, hogy célba érjenek a tárgyalások.

Diplomáciai források szerint várhatóan nem írnak alá újabb megállapodást a rendkívüli csúcstalálkozón, erre vonatkozó tervek nincsenek. Az állam- illetve kormányfők valószínűleg közös állásfoglalást adnak ki.

Moszkvában meg vannak győződve arról, hogy az ukrán válság politikai megoldással ér véget - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután szerdán görög kollégájával, Nikosz Kociasszal tárgyalt Moszkvában.

Megtiltotta a bosznia-hercegovinai államelnökség szerdán az ország cégeinek, hogy fegyvert szállítsanak Ukrajnába. A szlovák kormány is ellenzi, hogy Ukrajnának fegyvereket szállítsanak, de nem áll módjában, hogy megakadályozza más NATO-tagállamok esetleges ilyen irányú lépését - mondta ugyanezen a napon Robert Fico kormányfő. Izraelnek a kelet-ukrajnai konfliktussal kapcsolatos "teljes semlegességét" hangoztatta Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter, mielőtt kétnapos ukrajnai látogatásra utazott.

A címlapról ajánljuk