INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Csatazaj a minszki csúcs előtt

Infostart / InfoRádió
Órákkal az ukrán válság rendezése szempontjából sorsdöntőnek tekintett minszki csúcstalálkozó előtt aknák csapódtak be a Donyeck központjában lévő autóbusz-pályaudvaron. Találat ért két buszt, hatan meghaltak, sokan megsebesültek. Kramatorszkban is robbanások voltak. A francia külügyminiszter a minszki találkozó előtt úgy fogalmazott, hogy az "a szó szoros értelmében az utolsó esélyről szól".

Újabb harci cselekményekről, civilek halálát okozó támadásokról érkeztek hírek a kelet-ukrajnai válságövezetből.

A donyecki szakadárok hírügynöksége közölte, hogy aknák csapódtak be a Donyeck központjában lévő autóbusz-pályaudvaron. Az önhatalmúlag kikiáltott szakadár "donyecki népköztársaság" (DNR) egészségügyi minisztériuma legfrissebb jelentésében azt írja, hogy hat ember halt meg, és nyolcan súlyosan megsebesültek. Találat ért két autóbuszt is, az ukrán média által közzétett képekből ítélve a járművek teljesen összeroncsolódtak és kiégtek.

Ukrán sajtóforrások megjegyezték, hogy rögtön a lövedékek becsapódása után az orosz média képviselői már ott voltak a helyszínen, amiből azt feltételezik ukrán részről, hogy a szakadárok előre értesítették őket a támadásról. Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán fegyveres erők főparancsnokságának szóvivő leszögezte, hogy nem az ukrán erők hajtották végre az újabb, civilek elleni merényletet.

A DNR védelmi minisztériuma viszont azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők hajtották végre a támadást egy diverzáns-felderítő csoport közreműködésével, feltehetően nehézfegyverekkel, talán Grad típusú rakéta-sorozatvetőkkel.

A kijevi szóvivő szerdán arról számolt be, hogy az elmúlt egy nap alatt összesen 19 katona esett el a kelet-ukrajnai harcokban és 78 sebesült meg. Szavai szerint a szakadárok 107-szer nyitottak tüzet 24 óra alatt az ukrán katonák állásaira és a frontvonal ukrán oldalán fekvő településekre. Tájékoztatott arról is, hogy jelenleg 204 katona van a szakadárok fogságában. Anatolij Sztelmah, a kijevi hadműveleti parancsnokság szóvivője azt állította, hogy az elmúlt egy nap alatt 87 szakadárt öltek meg és 42 haditechnikai eszközt tettek harcképtelenné az ukrán erők.

Közben kramatorszki lakosok a közösségi portálokon arról számoltak be, hogy a reggeli órákban ismét rakéták csapódtak be a városban. A jelenleg Kramatorszkban székelő Donyeck megyei kormányzói hivatal sajtóirodája megerősítette, hogy újabb robbanások rázták meg a várost, egyelőre további részleteket nem közöltek. Előző nap rakéta-sorozatvetővel - Kijev szerint kazettás lövedékeket - lőttek ki az ukrán ellenőrzés alatt álló, mintegy kétszáz ezer lakosú nagyvárosra, aminek következtében a legfrissebb adatok szerint 16-an haltak meg és 63-an szenvedtek sérüléseket.

Az ukrán média híradásai szerint az éjszaka Petro Porosenko ukrán államfő felkereste a frontvonaltól mintegy 50 kilométerre fekvő Kramatorszkot.

Az EBESZ megfigyelőcsoportja megállapította, hogy a rakétákat délkeleti irányból lőtték ki. Az UNIAN ukrán hírügynökség közlése szerint az egyik rakéta harminc méternyire csapódott be az egyik EBESZ megfigyelőtől, de nem robbant fel. Ezek a rakéták szovjet tervezésűek, és a mai napig több hadseregben rendszeresítve vannak.

Szerdán helyi idő szerint délután 5-kor kezdődik meg Minszkban az úgynevezett "normandiai négyek" minszki csúcstalálkozója. Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia, Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyal a fehérorosz főváros kelet-ukrajnai válság politikai rendezéséről. A találkozó tétje óriási, ugyanis a kérdés az, sikerül-e diplomáciai úton véget vetni az eddig több mint 5300 halálos áldozatot követelő délkelet-ukrajnai fegyveres összecsapásoknak, és megkezdődhet-e a valódi rendezés Ukrajnában.

Elutazása előtt Porosenko úgy nyilatkozott, azért megy Minszkbe, hogy "azonnal, minden feltételek nélkül legyen tűzszünet, és kezdődjön meg a politikai párbeszéd" - közölte az ukrán elnöki sajtószolgálat.

A párizsi elnöki palota délelőtt arról számolt be, hogy Francois Hollande elnök és Angela Merkel német kancellár elutazik a normandiai négyek találkozójára, hogy minden lehetséges esélyt meg tudjanak ragadni az ukrán válság diplomáciai megoldására. Miután a két vezető "gyors helyzetértékelést tartott" reggel telefonon, eldöntötték, hogy elutaznak a fehérorosz fővárosba, hogy délután megbeszélést folytassanak Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnökkel - tette hozzá az Elysée-palota.

Laurent Fabius francia külügyminiszter nem sokkal a francia elnöki közlemény kiadása előtt azt mondta egy rádiónyilatkozatában, hogy "van néhány kérdés, amelyet nem sikerült tisztázni, de nagyon valószínű, hogy megtartjuk a találkozót, amely a szó szoros értelmében az utolsó esélyről szól".

A címlapról ajánljuk