eur:
392.8
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Hammond: Putyin "zsarnokként" bánik Ukrajnával

Vlagyimir Putyin orosz elnök "zsarnokként" bánik Ukrajnával - mondta vasárnap Philip Hammond brit külügyminiszter, hozzátéve, hogy az ukrán hadsereg nem győzheti le az oroszt, ezért politikai megoldást kell keresni a kelet-ukrajnai válságra.

"Az ukránok nem győzhetik le az orosz hadsereget, ez nem egy gyakorlati javaslat. Politikai megoldásnak kell lennie" - fogalmazott Hammond a Sky News hírtelevízióban.

"Ez az ember (Putyin) csapatokat vezényelt át (Ukrajnába) egy nemzetközi határon, és megszállta egy másik ország területét a 21-dik században, mint egy zsarnok 20-dik század közepéről. Civilizált nép nem viselkedik így" - mondta a külügyminiszter.

Philip Hammond közölte, hogy országa nem tervez fegyverszállításokat az ukrán fegyveres erőknek. Szilárdan kiállt ugyanakkor az Oroszország elleni szankciók "megújítása" mellett. Hammond szerint az uniós büntetőintézkedéseknek a meredek olajárzuhanással együtt jelentős hatása van az orosz gazdaságra, ami arra készteti majd Putyint, hogy féken tartsa "külföldi kalandozásait". Oroszországnak ki kell vonulnia a tavaly márciusban annektált Krímből - szögezte le Hammond.

Oroszország tavaly márciusban csatolta el a Krím félszigetet Ukrajnától. Moszkva álláspontja szerint a félsziget a krímiek szabad akaratnyilvánítása, népszavazás révén került Oroszországhoz. Néhány héttel később robbant ki a kelet-ukrajnai válság: fegyveres konfliktus bontakozott ki az ukrán fegyveres erők és Moszkva-barát szakadárok között. Kijev szerint eddig több mint ötezer ember halt meg a harcokban, míg német sajtóhírek szerint a német hírszerzés ennek tízszeresére teszi a halottak számát.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×