INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Hammond: Putyin "zsarnokként" bánik Ukrajnával

InfoRádió / MTI
Vlagyimir Putyin orosz elnök "zsarnokként" bánik Ukrajnával - mondta vasárnap Philip Hammond brit külügyminiszter, hozzátéve, hogy az ukrán hadsereg nem győzheti le az oroszt, ezért politikai megoldást kell keresni a kelet-ukrajnai válságra.

"Az ukránok nem győzhetik le az orosz hadsereget, ez nem egy gyakorlati javaslat. Politikai megoldásnak kell lennie" - fogalmazott Hammond a Sky News hírtelevízióban.

"Ez az ember (Putyin) csapatokat vezényelt át (Ukrajnába) egy nemzetközi határon, és megszállta egy másik ország területét a 21-dik században, mint egy zsarnok 20-dik század közepéről. Civilizált nép nem viselkedik így" - mondta a külügyminiszter.

Philip Hammond közölte, hogy országa nem tervez fegyverszállításokat az ukrán fegyveres erőknek. Szilárdan kiállt ugyanakkor az Oroszország elleni szankciók "megújítása" mellett. Hammond szerint az uniós büntetőintézkedéseknek a meredek olajárzuhanással együtt jelentős hatása van az orosz gazdaságra, ami arra készteti majd Putyint, hogy féken tartsa "külföldi kalandozásait". Oroszországnak ki kell vonulnia a tavaly márciusban annektált Krímből - szögezte le Hammond.

Oroszország tavaly márciusban csatolta el a Krím félszigetet Ukrajnától. Moszkva álláspontja szerint a félsziget a krímiek szabad akaratnyilvánítása, népszavazás révén került Oroszországhoz. Néhány héttel később robbant ki a kelet-ukrajnai válság: fegyveres konfliktus bontakozott ki az ukrán fegyveres erők és Moszkva-barát szakadárok között. Kijev szerint eddig több mint ötezer ember halt meg a harcokban, míg német sajtóhírek szerint a német hírszerzés ennek tízszeresére teszi a halottak számát.

A címlapról ajánljuk