eur:
392.96
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Hamarosan újraindulhat Lengyelországon át a gázexport Ukrajnába

Hamarosan újraindulhat a földgáz exportja Ukrajnába Lengyelországon keresztül, miután az év elején leállt az energiahordozó továbbítása - jelentette be Jurij Vitrenko, a Naftohaz ukrán állami gázvállalat egyik vezetője, akit a telegraf.com.ua hírportál idézett.

A Gaz System lengyel gázvezeték-üzemeltető január elején közölte, hogy szünetelteti a földgáz továbbítását Ukrajnába Lengyelországon keresztül.

A lengyel cég ezt akkor azzal magyarázta, hogy "az az ukrán vállalat, amellyel eddig kapcsolatban álltak, nem kötött le kapacitást. A kétoldalú szerződés erre egyébként lehetőséget ad. Már korábban is volt példa arra, hogy ideiglenesen szünetelt a gáztovábbítás Ukrajnába".

Az ukrán hírportál által idézett Jurij Vitrenko azt mondta, hogy megállapodás született "egy nem túl nagy mennyiségű földgáz behozataláról". A szükséges technikai előkészület után az import a közeli napokban elindulhat Lengyelországon át.

Több hónap szünet után Magyarország január 10-én újította fel a gáztovábbítást Ukrajnába.

Ukrajna évi gázszükséglete 40-45 milliárd köbméter, aminek csaknem a felét Oroszországból szerezte be korábban. A Gazprom tavaly júniusban teljesen leállította a gázexportot Ukrajnának. A további szállítások feltételéül azt szabta, hogy a jövőben csak annyi földgázt juttat a szomszédos országnak, amennyit az előre kifizet. December 9-én újraindult az orosz földgázszállítás Ukrajnának, miután Kijev 378 millió dollárt utalt át az orosz cégnek, amely ezért cserébe 1 milliárd köbméter földgázt exportál.

Ukrajna elsőként Lengyelországon keresztül kapott fölgázt az Európai Unióból, de a vezeték szűk kapacitása miatt a mennyiség évente nem több 1,5 milliárd köbméternél.
A Gaz System lengyel gázvezeték-üzemeltető és a Ukrtransgaz ukrán gázforgalmazó tavaly december közepén egy új, Lengyelországot Ukrajnával összekötő gázvezeték építésének az előkészítéséről írt alá megállapodást.

A várhatóan 2016-ban már működő vezeték megépítéséhez ukrán részről az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) kérnek pénzügyi segítséget.

Az új vezetékkel napi 80 millió köbméterre bővülhet Ukrajna gázbehozatala Lengyelország felől.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×