eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Újabb államosítást rendelt el a venezuelai elnök

A Venezuelában kialakult általános gazdasági válság és az élelmiszerhiány közepette Nicolás Maduro elnök elrendelte egy általa árufelhalmozással megvádolt szupermarketlánc államosítását.

A bolthálózat üzemeltetését az állami élelmiszerelosztó hatóság, a PDVAL veszi át - jelentette be televíziós beszédében a dél-amerikai ország vezetője pénteken, hozzátéve, hogy a lánc "háborút folytatott a nép ellen". Maduro nem közölte, hogy melyik üzletláncról van szó, de minden bizonnyal a "Dia a Dia" az.

Az elnök korábban többször is azzal vádolta a privát szektort és az ellenzéket, hogy "gazdasági háborút" vívnak az ország destabilizálására, és az áru felhalmozásával "a kormány ellen akarják hergelni a lakosságot, amelyet szenvedésre kárhoztatnak".

Maduro csütörtökön katonákat és állami tisztviselőket küldött a "Dia a Dia" üzleteibe, hogy ellenőrizzék a munkát. Az üzletlánc vezetőjét, Manuel Moralest pénteken bojkott és destabilizálás vádjával őrizetbe vették.

A venezuelai gazdaság recesszióban van, és hónapok óta küzd a kőolaj egyre csökkenő árának hatásai ellen. A dél-amerikai állam devizabevételeinek 90 százaléka az olajkereskedelemből származik. Az országban tavaly 60 százalék feletti volt az infláció, a venezuelaiak év eleje óta arra kényszerülnek, hogy sorba álljanak a szupermarketek előtt, hogy hozzájussanak olyan alapvető élelmiszerekhez, mint a liszt.

Hiánycikk több gyógyszer és higiéniás termék, többek közt a vécépapír és a babapelenka is. Sok terméket hetek óta nem lehet kapni, a boltok polcai üresek.

A válság miatt Nicolás Maduro népszerűségi mutatója 22 mindössze százalékos, a felmérések szerint a venezuelaiak háromnegyede elégedetlen az elnök politikájával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×