eur:
394.36
usd:
371.5
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Merkel szerint Putyint nem lehet fegyverrel elijeszteni

Politikai és gyakorlati támogatást ígért Ukrajnának a NATO. Erről Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára biztosította Münchenben Petro Porosenko ukrán elnököt. Nem tudni azonban, pontosan mit is jelent a gyakorlati kategória. Angela Merkel német kancellár, Porosenko és Joe Biden amerikai alelnök külön is tárgyaltak. Az ukrajnai békére azonban - a német-francia közös közvetítés ellenére - a jelek szerint kicsi az esély.

Politikai és gyakorlati támogatást ígért Ukrajnának a NATO. Erről Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára biztosította szombaton a müncheni biztonságpolitikai konferencián Petro Porosenko ukrán elnököt.

Az ukrán államfő sajtóirodájának közleménye szerint Stoltenberg hangsúlyozta, hogy a NATO erősíteni kívánja a kollektív biztonság rendszerét, és ennek keretében politikai és gyakorlati támogatást nyújt Ukrajnának. Ez utóbbival kapcsolatban a közlemény részleteket nem említett.

A találkozón megvitatták a Donyec-medencében kialakult helyzetet. Az ukrán elnök köszönetet mondott a NATO-tól kapott eddigi támogatásért. "Számítunk a tagállamok szolidaritására" - idézte a sajtóiroda Porosenkót.

A müncheni biztonságpolitikai fórum keretében háromoldalú találkozót is tartott a német kancellár, az amerikai alelnök és az ukrán államfő. Angela Merkel, Joe Biden és Petro Porosenko az ukrán válság lehetséges rendezéséről egyeztetett.

Délelőtt a német kancellár - néhány órával azután, hogy a francia államfővel együtt Moszkvában megbeszélést folytatott az orosz elnökkel - beszédében azt hangoztatta: továbbra is bizonytalan az ukrajnai vérontás megállítását célzó tárgyalások sikere.

Merkel úgy fogalmazott, az ukrán hadsereget nem lehet annyira felfegyverezni, hogy Vlagyimir Putyin arra a belátásra jusson, katonai vereséget szenvedhet Ukrajnában.

Az ukrán hadsereg nyugati fegyverekkel való támogatásának gondolatával kapcsolatban azt mondta: "nincs garancia arra, hogy Putyin azt teszi, amit várunk tőle", de a Nyugat "katonai részvétele" sem térítené jobb belátásra az orosz elnököt. A fegyverszállítások csak nagyobb szenvedést okoznának és nem alakítanák ki azt a "meggyőződést, hogy az orosz hadsereg vereséget szenved" - mondta Angela Merkel.

Hozzátette: a válságot nem lehet megoldani katonai eszközökkel, "ez a szomorú igazság, a nemzetközi közösségnek ezért valami mást kell kitalálnia", és " végtelenül fontos, hogy egységesen lépjünk fel és kitartóak legyünk" - mondta a német kancellár. Merkel az előadásában is elsősorban az ukrán válságról beszélt. Kiemelte, hogy a fenntartható európai biztonsági rend elképzelhetetlen Oroszország nélkül, mint ahogy számos nemzetközi válság kezelésében is szükség van Moszkvára.

Angela Merkel és Francois Hollande csütörtökön Kijevben, Pénteken pedig Mszkvában próbált közvetíteni az ukrán válság rendezése érdekében. Moszkvában csaknem 5 órán keresztül győzködték Vlagyimir Putyin orosz elnököt, a jelek szerint egyelőre eredménytelenül. Közös nyilatkozat nélkül fejeződtek ugyanis be a moszkvai Kremlben a tárgyalások. Egyelőre csak annyit tudni, hogy az állami vezetők a tárgyalások tapasztalatait az úgynevezett normandiai formátumban, Petro Porosenko ukrán elnök bevonásával vasárnap telefonon fogják megvitatni. Ez magyarul azt jelenti, hogy a moszkvai tárgyalásokról vasárnap telefonon fog egyeztetni a normandiai négyes, vagyis a német kancellár, illetve a francia, az orosz és az ukrán államfő.

Francois Hollande egyébként az említett müncheni fórumon az utolsó esélyek egyikének nevezte a német-francia törekvést. Azt mondta, ha nem születik megállapodás a tartós fegyverszünetről, pontosan lehet tudni, mi következik. "Neve is van, mégpedig háború" - fogalmazott. "A kancellár asszonnyal úgy gondoljuk, háború veszélyével állunk szemben Európa kapujában" - tette hozzá.

Porosenko ukrán államfő ugyanakkor igennel válaszolt a Reuters hírügynökségnek arra a kérdésére, hogy sikeres lehet-e a német-francia javaslat. Sőt, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is úgy nyilatkozott: azt reméli, hogy eredményt hoznak a Moszkvában tartott német-francia-orosz megbeszélések és valóban nyugalomhoz vezethetnek Délkelet-Ukrajnában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×