INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

A szakadárok üdvözölték Merkel és Hollande erőfeszítéseit

InfoRádió / MTI
Üdvözölték az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok a német kancellárnak és a francia elnöknek a béke megteremtésére irányuló erőfeszítéseit, amelyek lehetséges eredményeivel kapcsolatban az ukrán elnök is derűlátóan nyilatkozott a müncheni biztonságpolitikai konferencián.

"Támogatjuk a tárgyalásokat" - idézte szombaton az Interfax hírügynökség a tavaly önkényesen kikiáltott donyecki népköztársaság képviselőjét, Denisz Pusilint, aki hozzátette: a felkelők bizakodnak egy új, tartós tűzszüneti megállapodásban, ehhez azonban a fegyvernyugvás ellenőrzését lehetővé tévő hatékony mechanizmus megteremtésére van szükség - mondta. Megjegyezte azonban, hogy véleményük szerint a harcoló felek közötti elválasztó vonal meghúzásakor a szakadárok területi nyereségeit is figyelembe kell venni.

Angela Merkel német kormányfő és Francois Hollande francia elnök csütörtökön Kijevben az ukrán, pénteken pedig Moszkvában az orosz államfővel tárgyalt a fegyverszünet megteremtése érdekében. Az egyeztetéseket követően szombatra virradóra Moszkvában bejelentették, hogy átdolgozzák a tavaly szeptemberi minszki béketervet. A részletekről a négy vezető telefonos konferencián egyeztet majd vasárnap.

A müncheni biztonságpolitikai konferencián tartózkodó Porosenko szombaton igennel válaszolt a Reuters hírügynökségnek arra a kérdésére, hogy sikeres lehet-e a német-francia javaslat. Az ukrán államfő azt mondta, reméli, hogy a kezdeményezés nagyobb biztonságot teremthet Európában.

A címlapról ajánljuk