INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Utasnak álcázott hajléktalanok csöveznek a Heathrow-n

Infostart / InfoRádió
Ahogy Angliába is beköszöntött a keményebb tél, London központi Heathrow repülőterén minden éjjel több mint száz hajléktalan keres alvóhelyet. Többnyire légiutasnak álcázzák magukat, nehogy elkergessék őket.

A Heathrow repülőtérnek, a világ egyik legforgalmasabb légikikötőjének, kellemes várócsarnokai vannak, tiszta vécékkel, tussolókkal, napi huszonnégy órában nyitva tartó büfékkel. Jótékonysági szervezetek felmérése szerint éjjelente több mint száz hajléktalan alszik itt, nagy részük rendszeresen.

A hajléktalan-probléma egyre komolyabbra fordult a növekvő népességű brit fővárosban, London lakossága épp az elmúlt napokban érte el a nyolc millió hatszázezret, a számot kikerekítő újszülött apja koszovói bevándorló. Az albérlet tehát drága, a legelesettebbek nem tudják megfizetni.

Ezrek alszanak belvárosi üzletek bejáratainál, hidak alatt a rakparton, a metróhoz vezető folyosókon. A Heathrow repülőtér kétségtelenül a legkomfortosabb nemhivatalos hajléktalanszállás. Csak két hátránya van: egyrészt ötször negyedóra metrózásba kerül kijutni oda, másrészt könnyen kiteszik a szegény csövező szűrét, hiszen a repülőtér tulajdonképpen magánterület. A hajléktalanok tehát igyekeznek viszonylag rendesen felöltözni, és visznek kézipoggyászt, hogy várakozó utasoknak tűnjenek.

A londoni estilap riportere elbeszélgetett néhányukkal. Vannak köztük elmebetegek is, de mások napközben nem csavarognak, hanem dolgoznak. Sokan jönnek a reptérre aludni például a közeli építkezések általában külföldről bevándorolt munkásai közül. S ott darvadozik a várócsarnok fotelében három hónapja, minden éjjel Antoni Holownia 59 éves lengyel épitő szakmunkás, aki - tél lévén. hónapok óta nem talál állást. Előzőleg egy londoni park bokrai alatt aludt, de most már nagyon hideg van. José Martins 50 éves portugál állampolgár 30 éve él az angol fővárosban, a vendéglő, ahol főpincér volt, tönkrement. Csak alkalmi munkát kap, nem tudja megfizetni az albérleti szoba bérét.

London ingyenes esti újságja, az Evening Standard azért küzd, hogy legalább az újabb háborúk leszerelt angol veteránjai kapjanak valamiféle támogatást, mert közülük is százával kerülnek ki hontalan utcánalvók. De a jótékonysági szervezetek figyelmének a bevándorolt fedél nélküliekre is ki kellene terjednie - írja a lap riportere.


A címlapról ajánljuk