eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Száz civilt mészárolt le a Boko Haram

Legkevesebb 91 civilt lemészárolt és további ötszázat megsebesített a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet a nigériai-kameruni határon fekvő Fotokol városára mért, második napja tartó támadásában, amelyet amiatt indítottak, mert néhány napja összehangolt hadműveletben Nigéria, valamint a szomszédos Csád és Kamerun erői csapást mértek a Boko Haramra - közölték helyi tisztségviselők.

Szerda este közel hetven civil áldozatról számoltak be a kameruni biztonsági erők forrásai.

Csiroma Bakari kameruni tájékoztatási miniszter csütörtökön azt mondta, hogy Fotokolt mintegy nyolcszáz iszlamista szélsőséges támadta meg, akik "templomokat, mecseteket, lakóépületeket égettek fel, és kegyetlenül megölték azokat a fiatalokat, akik nem akartak csatlakozni hozzájuk a kameruni erők elleni küzdelemben".

Bakari hozzátette, hogy a terrorcsoport tagjai elhajtották a haszonállatokat és kifosztották az élelmiszerraktárakat is. Emellett a Boko Haram (a szervezet neve hausza nyelven azt jelenti, hogy tilos a nyugati oktatás) tagjai iskolákat romboltak földig.

Didier Badjeck tábornok, a kameruni hadsereg szóvivője azt mondta, a Boko Haram élő pajzsként használja a civileket, ami megnehezíti a fegyveresek semlegesítését, habár megérkezett az erősítés Fotokolba.

Edgard Alain Mebe Ngo kameruni védelmi miniszter közölte, hogy csapataik több száz felkelővel végeztek szerdán, soraikban pedig 13 csádi és 6 kameruni katona életét követelték az összecsapások. Hozzátette, hogy a több mint ötszáz sebesültet nem tudták azonnal kórházba vinni.

Fotokol városa ötszáz méterre található Gamborutól, ahonnan néhány napja űzték ki a Boko Haram fegyvereseit a három ország csapatai. Csád és Nigéria légicsapásokat mért a terrorcsoport hadállásaira, s őket a kameruni és a csádi szárazföldi erők támogatták. Ezután a vereség után kezdett ellentámadásba Fotokolnál a Boko Haram.

Az Afrikai Unió (AU) tisztségviselői csütörtökön azt mondták, a Boko Haram elleni küzdelemben egy nemzetközi kontingens bevetését tervezik. Múlt héten az AU jóváhagyta egy 7500 fős haderő létrehozását, amelynek tagjait Nigéria és négy szomszédja, Kamerun, Csád, Niger és Benin küldené. Ezen túl azonban a szervezet tisztségviselői felhatalmazást akarnak kapni az ENSZ Biztonsági Tanácsától, és a világszervezet pénzügyi támogatását akarják elérni.

Francois Hollande francia elnök csütörtökön úgy nyilatkozott, országa fegyverekkel, logisztikai eszközökkel segíti a nemzetközi összefogást. Nem fejtette ki ugyanakkor, hogy Franciaország részt vesz-e katonai műveletekben.

Niger parlamentje hétfőn összeül, hogy szavazzon arról, küldjenek-e katonákat Nigériába a szélsőségesek elleni küzdelem erősítésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×