eur:
395.36
usd:
366.39
bux:
65488.85
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Hagel egy NATO-n belüli szakadástól tart

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter aggodalmát fejezte ki csütörtökön amiatt, hogy szakadás keletkezhet a NATO-n belül, mivel a szövetség északi országai a növekvő orosz fenyegetésre akarnak összpontosítani, míg a szövetség déli tagjait inkább az Észak-Afrikából érkező külföldi harcosok beáramlása aggasztja.

A NATO-tagállamok védelmi minisztereinek brüsszeli tanácskozásán részt vevő Hagel ennek kapcsán azt mondta, hogy most az egységnek és a bölcs beruházásoknak van itt az ideje, és a NATO-nak minden kihívást egyszerre kell kezelnie.

A NATO tagállamai régóta megosztottak abban, vajon a szövetségnek mire kell összpontosítania erőforrásait. Az elmúlt év eseményei pedig csak tovább élezték ezt a vitát, mivel a NATO egyik szárnyára orosz fenyegetés nehezedik, míg másik szárnya ellen iszlám szélsőségesek hajtottak végre terrorcselekményeket.

Közben Philip Breedlove, a NATO európai szövetséges erőinek főparancsnoka egy Brüsszelben adott interjúban arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajna fegyverekkel való ellátására irányuló bármilyen lépésnél számításba kell venni Oroszország esetleges dühös reagálását.

Breedlove az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy az Egyesült Államok vagy más nyugati országok bármilyen (ezzel kapcsolatos) lépése "még élesebb reakciót válthat ki Oroszország részéről".

Az elmúlt napokban több olyan jelzés is érkezett Washingtonból, amely szerint az Egyesült Államok Ukrajna védelmi célú fegyverekkel való ellátását fontolgatja, hogy a kijevi kormány megvédhesse fegyveres erőit a Moszkva támogatását élvező kelet-ukrajnai szakadárok egyre erőteljesebb támadásaival szemben. Breedlove és más amerikai vezetők viszont változatlanul azon az állásponton vannak, hogy a konfliktusnak nincs katonai megoldása, még ha Ukrajnának joga is van az önvédelemhez.

"Mindent, amit teszünk, úgy kell mérlegelnünk, hogy azzal közelebb kerüljünk az általunk megtalálni kívánt politikai megoldáshoz" - mutatott rá a NATO európai szövetséges erőinek főparancsnoka. "Úgyhogy mindenfajta támogatásról annak a fényében kell dönteni, hogy arra mi lehet majd Oroszország reakciója" - tette hozzá.

Breedlove arról nem beszélt, hogy ő maga milyen tanácsot adott ez ügyben az amerikai kormánynak vagy a NATO vezető testületeinek. Azt azonban tényként kezelte, hogy Oroszország az ukrán határon át továbbra is korszerű nehézfegyverekkel, légvédelmi eszközökkel és katonákkal támogatja a szeparatista erőket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×