eur:
395.2
usd:
371.08
bux:
65093.5
2024. április 19. péntek Emma

Martin Schulz: a németek szidalmazása nem segít Görögországon

A németellenes retorika és Angela Merkel kancellár támadása nem segít Görögországon - figyelmeztette a görög kormányt egy vasárnapi lapinterjúban Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke, aki az EU vezetői közül elsőként tárgyalt Athénban az új miniszterelnökkel, Alekszisz Ciprasszal.

Martin Schulz a Welt am Sonntag című német lapban megjelent interjúban a csütörtöki athéni látogatását felidézve elmondta, hogy az új görög kormány igen kevéssé tapasztalt, és Alekszisz Ciprasznak is még "tájékozódnia" kell arról, hogy miként zajlik a kormányzati munka.

Egyelőre az sem látszik "teljes egészében", hogy mi az új athéni vezetés koncepciója, ez azonban "esély is arra, hogy az együttműködés felé induljunk el" - mondta a szociáldemokrata politikus.

Hozzátette, hogy megbeszélése Ciprasszal "nem volt egyszerű", mert a miniszterelnök még "a választási kampány retorikáját" használta. Ezért a "lelkére kötöttem, hogy tegye félre a verbális fegyvereket", hiszen a németek szidalmazása és Angela Merkel támadása ugyan "egyeseknél jó fogadtatásra találhat", de nem segít Görögország válságának kezelésében.

"Különben meg nemcsak a németek, hanem az egész EU kételkedve szemléli az athéni fejleményeket" - mondta az EP elnöke.

Hangsúlyozta, hogy Ciprasz téved, ha azt gondolja, hogy elküldheti a hitelező trojka - a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Bizottság (EB) - képviselőit, és az európaiak mégis finanszírozzák majd a választási ígéreteit.

Szerinte inkább arról kellene gondolkodni, hogy miként lehet munkahelyteremtő és a gazdasági növekedést élénkítő beruházásokat végrehajtani Görögországban. Felvetette, hogy az államháztartás terheinek csökkentése céljából önrész befizetése nélkül lehetne folytatni az uniós forrással támogatott fejlesztéseket.

A múlt vasárnapi választások után hivatalba lépett görög kormány az államadósság egy újabb részének elengedését kívánja elérni a hitelezőknél, köztük az euróövezeti társállamoknál. A német kormány ezt elutasítja.

Berlin azt szeretné, hogy Görögország sikeres legyen és az euróövezet tagja maradjon, de adósság-elengedésre nincs lehetőség - mondta egy szombati lapinterjúban Angela Merkel kancellár.

A német lakosság többsége osztja a kormány álláspontját, ezt mutatja a Bild am Sonntag című vasárnapi lapban ismertetett reprezentatív felmérés, amely szerint a németek 62 százaléka támogatja Görögország euróövezeti tagságát, de 68 százalékuk ellenzi a tartozás egy újabb részének leírását.

Legutóbb 2012-ben engedték el a görög államadósság egy részét, akkor az ország magánhitelezői - köztük bankok, biztosítótársaságok, befektetési alapok - a kezükben lévő 200 milliárd eurónyi görög állampapírok nominális értékének 53,5 százalékát (107 milliárd euró) írták le.

A görög államadósság 2014 végén 320 milliárd euró volt, ami a hazai össztermék (GDP) 172,2 százalékának felel meg.

Athén 2010 óta 240 milliárd euró hitelt kapott az IMF, az EKB és az EB szervezésében.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
Maga alá gyűri az EU-t a húsz éve lappangó válsága, alapvető reformok váltak égetővé

Maga alá gyűri az EU-t a húsz éve lappangó válsága, alapvető reformok váltak égetővé

Az utolsó előtti, vagy talán a legutolsó pillanatban mutatták be az Európai Bizottság kérésére megszületett belsőpiaci reformtervezetet. A 2004-es nagybővítés után két évtizeddel világosan látszik, hogy az Európai Unió versenyképességi hátrányban van Kínához, az Egyesült Államokhoz és a feltörekvő új gazdasági hatalmakhoz képest az egységes piac diszfunkcionálása miatt. A túlszabályozás, az innováció háttérbe szorulása, a rossz állami és EU-s támogatási rendszerek, valamint a versenyjog bonyolultsága miatt azonnali átalakítást sürget a Jacques Delors Intézet friss előterjesztése, hogy Európa továbbra is geopolitikai tényező maradhasson.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×