eur:
388.69
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Elhalasztják az EU-ukrán szabadkereskedelmi megállapodás életbe léptetését

Az EU, Oroszország és Ukrajna pénteken megállapodott abban, hogy 2015 végéig elhalasztják az EU-ukrán szabadkereskedelmi megállapodás életbe léptetését - közölte újságírókkal a Brüsszelben folytatott megbeszélés után Karel De Gucht, a külkereskedelmi kérdésekben illetékes belga EU-biztos.

Mint hozzátette, Ukrajna addig is élvezni fogja az uniós piachoz való kedvezményes hozzáférés előnyeit.

A megállapodás előtt Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy importvámot vet ki az ukrán árukra, ha életbe léptetik az EU-ukrán szabadkereskedelmi megállapodás előírásait.

De Gucht a nap folyamán Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel, valamint Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszterrel folytatott megbeszélést. Mint az a Brüsszelben kiadott közleményből kitűnik, megállapodtak abban, hogy a kereskedelem liberalizálása fontos szerepet játszik a gazdasági növekedés előmozdításában valamint hogy mind az EU-ukrán szabadkereskedelmi övezetnek, mind pedig a Moszkva által létrehozott Független Államok Közössége szabadkereskedelmi övezetének hozzá kell járulnia a térség gazdasági integrációjához.

"Annak érdekében, hogy lehetővé váljon Ukrajna stabilizálásának a teljes értékű támogatása, az (Európai) Bizottság kész további rugalmasságot javasolni abban az esetben, ha Ukrajna ratifikálja az EU-val kötött társulási megállapodását. Ez a rugalmasság abban áll, hogy 2015. december 31-ig elhalasztják a mély és átfogó szabadkereskedelmi övezet megteremtéséről szóló előírások alkalmazását, miközben az EU autonóm kereskedelmi intézkedéseiből fakadó előnyöket ezen időszak alatt továbbra is élvezheti Ukrajna" - olvasható a tanácskozásról kiadott uniós tájékoztatásban. Ez azt jelenti, hogy az ukrán árucikkek nagy része vámmentesen juthat be az uniós országok piacaira, miközben Ukrajnának nem kötelessége ugyanilyen kedvezményeket nyújtani az EU-országok árucikkei számára.

A felek - olvasható a közleményben - tovább konzultálnak arról, miként lehet kezelni az Oroszország által felvetett kérdéseket. E konzultációk eredményeit miniszteri szintű háromoldalú találkozón fogják áttekinteni.

Brüsszel szerint e tárgyalási folyamatnak be kell illeszkednie az ukrajnai átfogó békefolyamatba.

Az EU-ukrán szabadkereskedelmi övezeti előírások alkalmazásának elhalasztásával párhuzamosan az érintettek megerősítették, hogy továbbra is érvényesülnek a Független Államok Közösségének vámpreferencia-előírásai, vagyis Moszkva nem tesz "megtorló" lépéseket Ukrajnával szemben azért, mert Kijev az EU felé kíván nyitni szabadkereskedelmi vonatkozásban.

A De Gucht által most bejelentett halasztáshoz még hozzá kell járulniuk az uniós tagországoknak is.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×