eur:
392.67
usd:
365.91
bux:
66497.49
2024. április 26. péntek Ervin

A nemzetközi bíróság ítélete ellenére Japán újra vadászik bálnára

Japán hajók újra bálnára vadásznak: négy kis hajó indult Hokkaido, az északi sziget partjairól, hogy csukabálnákat ejtsen a Csendes-óceánon. A Hágai Nemzetközi Bíróság márciusban azt az ítéletet hozta, hogy Japánnak be kell fejezne a bálnavadászatot.

A Kusiróból vasárnap kihajózott flotta hivatalosan azt tervezi, hogy október végéig 51 bálnát fog ki, hogy gyomruk tartalmát megvizsgálják. A gyomortartalomból azt szeretnék megtudni, hogy a tengeri emlősök hogyan befolyásolják a parti halászatot. A bálnahúst ezután élelemként adják el.

Ez az első alkalom, hogy Kusiróból bálnavadászhajók indultak azóta, hogy a Hágai Nemzetközi Bíróság márciusi ítélete felszólította Japánt: hagyjon fel az állítólag kutatási céllal folytatott bálnavadászattal. A bíró azt mondta: az eddigi kutatási programoknak semmilyen tudományos célja nem volt.

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) 1986-ban jelentette be a cetek kereskedelmi célú elejtésének moratóriumát, Hága szerint a "kutatás" valójában ennek a moratóriumnak a kijátszása.

Japán szeptember elején azt is bejelentette, azt tervezik, hogy jövőre a Déli-sarki óceánon is újrakezdik a bálnavadászatot.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×