eur:
394.95
usd:
363.2
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Károly herceg a korrekorder trónörökös

Nyugdíjas korba lép, egyben trónörökösi korrekordot is dönt Károly herceg, a brit uralkodó elsőszülött fia, aki csütörtökön ünnepli 65. születésnapját.

Károly édesanyja, a 87 éves II. Erzsébet királynő 61 éve ül az Egyesült Királyság trónján, vagyis a herceg hivatalosan ugyanennyi ideje a brit trón első számú várományosa. A trónörökös ezzel abszolút rekorder az angol-brit monarchia történetében, már több mint két éve: 2011. április 20-án döntötte meg a trónra várás rekordját, amelyet addig ükapja, VII. Eduárd - Viktória királynő fia - tartott 59 évvel, két hónappal és 13 nappal.

Csütörtökön azonban megdől a trónörökösi korrekord is, amely eddig IV. Vilmos királyé volt. Õ ugyanis 64 esztendősen, 1830 júniusában léphetett trónra.

Károly hercegnek ráadásul ez már a második korrekordja trónörökösként. Öt évvel ezelőtt, 2008-ban ő lett az első walesi herceg, aki nem uralkodóként érte meg 60. születésnapját. Ez is komoly rekord volt, azt a hagyományt ugyanis, hogy az angol trón mindenkori első számú várományosát a walesi hercegi cím illeti meg, az Arany János által is megénekelt I. Eduárd király honosította meg 1301-ben.

II. Erzsébet királynő - aki tavaly ünnepelte gyémántjubileumát, vagyis trónra lépésének 60. évfordulóját - a negyvenedik uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte az angol trónt, de csak az ötödik olyan, aki több mint fél évszázada viseli a koronát.

Életbiztosítási szakértők a királynőnek már a 70. születésnapján is még legalább negyedszázadnyi további, egészségben leélt életévet valószínűsítettek. A jelenlegi uralkodó édesanyja, Erzsébet anyakirálynő, mindenki néhai "Queen Mum"-ja - a királyi ház egykor messze legnépszerűbb tagja - 2002-ben, életének 102. évében hunyt el. Ha II. Erzsébet királynő is jó egészségben - és uralkodóként - megéri ezt a kort, Károly herceg már a 80-as évei küszöbén járna trónra lépése idején.

Károly herceg trónutódlásáról ettől függetlenül is hosszú évek óta folyik a vita Nagy-Britanniában. Diana hercegnő, Károly 1997-ben elhunyt első felesége, akit a trónörökös bevallottan megcsalt jelenlegi nejével, Kamilla cornwalli hercegnővel, már 1995-ben - egy évvel válásuk előtt - egy világszerte döbbenetet keltő BBC-interjúban nyíltan megkérdőjelezte férje uralkodói képességeit, mondván: nincs meggyőződve arról, hogy Károly "képes alkalmazkodni a királyi címmel járó kötöttségekhez".

A generációs ugrást - vagyis a sajtótalálgatásokban rendre felmerülő azon lehetőséget, hogy II. Erzsébet királynőt esetleg nem Károly, hanem a trónörökös és Diana elsőszülött fia, Vilmos herceg követné a trónon - brit alkotmánytudorok és történészek azonban nem tartják sem valószínűnek, sem indokoltnak. Kifejezett törvényi ok vagy precedens ugyanis nincs arra, hogy miért ne Károly legyen a következő brit uralkodó, és nem hivatalos értesülések szerint Vilmos herceg is kifejezetten ragaszkodik a trónutódlási sorrend betartásához, édesapja korától függetlenül.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×