eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

V4-KEK - Támogatás és ösztönzés a KEK Európai Unión kívüli tagjai számára

A Közép-európai Kezdeményezés (KEK) külügyminiszterei csütörtöki gödöllői ülésükön elfogadott közös nyilatkozatukban szorgalmazták, hogy a szervezet azon tagjai, amelyek már az EU-hoz tartoznak, segítsék az unión kívüli országokat.

A KEK-tagországok külügyi vezetői csütörtökön a Gödöllői Királyi Kastélyban tanácskoztak, és az ott elfogadott memorandumban üdvözölték, hogy több fontos lépés történt az országok európai közeledésében. Támogatták és ösztönözték az KEK Európai Unión kívüli tagjait, tegyék meg a szükséges lépéseket az EU bővítésének folytatásához szükséges kritériumok teljesítésére, valamint erősítsék kapcsolataikat az unióval.

A miniszterek arra kérték a KEK azon tagállamait, amelyek már az EU-hoz tartoznak, hogy az unió intézményein keresztül járuljanak hozzá a tagságra készülő és európai kapcsolataik erősítésére törekvő országok integrációjához.

Szükségesnek nevezték, hogy a KEK szorosan együttműködjön más regionális szervezetekkel.

A dokumentumban üdvözölték, hogy a KEK projektekre koncentrál, ez meglátásuk szerint segítette a sikeres regionális együttműködési struktúra kialakítását, ami szükséges a régió országai, különösen az EU-n kívüli KEK-tagállamok párbeszédéhez és megfelelő gazdasági növekedéséhez.

Az ülésen részt vevők támogatták a KEK 2014-16-os akciótervét, és üdvözölték, hogy a dokumentum pontosan definiálja a szervezet küldetését és a stratégiai célokat, a strukturális és pénzügyi megerősítéssel kapcsolatos intézkedéseket. Megítélésük szerint ez a dokumentum, amely az EU új, 2014-2020-ra szóló többéves pénzügyi keretével egyidejűleg lép életbe, több területen erősítheti a együttműködést a tudásalapú, fenntartható gazdaság létrehozására. Ez összhangban áll az EU2020 versenyképességi stratégia céljaival, és segítené a bővítési folyamatot.

A KEK plenáris ülésén részt vett Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia külügyminisztere, valamint Ausztria, Fehéroroszország, Horvátország, Olaszország, Moldova, Lengyelország, Románia és Ukrajna külügyminiszter-helyettese, külügyi államtitkára, képviselője. A találkozón szintén jelen volt az EU soros elnökségét betöltő Litvánia külügyminisztere, az Egyesült Államok helyettes külügyi államtitkára, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) képviselője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×