eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Több tucatnyi menekült halhatott szomjan a Szaharában

Legalább 87, vélhetően Európába tartó nigeri menekült holttestére bukkantak szerdán a Szaharában.

Az áldozatok az Algéria felé vezető, embercsempészek által gyakran használt útvonalon lelték halálukat, mintegy 10 kilométerre az algériai határtól. Köztük 7 férfi, 32 nő és 48 gyermek volt.

Hétfőn már 35 holttestre bukkantak. Feltehetően lefulladt az őket szállító jármű, és gyalog próbálták folytatni útjukat.

A halál oka nagy valószínűséggel kiszáradás volt.

Az észak-nigeri Arlit település polgármestere a hét elején annak az aggodalmának adott hangot, hogy embercsempészetről van szó. A menekültek valószínűleg a Földközi-tengerhez indultak, hogy Európába próbáljanak eljutni, vagy Algériában akartak munkát keresni - jelentette ki polgármester.

A jobb élet reményében Európába tartó migránsok több ezer dollárt is hajlandók kifizetni embercsempészeknek, hogy átvigyék őket a Szaharán. Ezután Algériában vagy valamelyik másik észak-afrikai országok hajóra szállva próbálnak meg illegálisan eljutni az Európai Unió valamelyik tagországába.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×