eur:
388.68
usd:
361.27
bux:
68592.53
2024. május 7. kedd Gizella

Cameron nemet mondana a kelet-európaiaknak

A brit munkaerő nem tudja felvenni a versenyt a szigetországba érkező kelet-európaival - ismerte el éles hangú beszédében David Cameron, aki a "bevándorlás ésszerű kontrollját" helyezte kilátásba.

A brit fiatalok nincsenek birtokában az alapvető képességeknek és végzettségeknek, ezért nem tudják felvenni a versenyt a keményen dolgozó Kelet-Európából érkező munkaerővel - állította David Cameron, aki kegyetlen ténynek nevezte, hogy egy teljes generáció maradhat le és így nem osztozhat a gazdasági fellendülés előnyeiből.

Az oxfordi Mini autógyárban tartott hétfői beszédében a konzervatív párti kormányfő nem okolta a bevándorlókat, akik csak dolgozni és boldogulni akarnak, viszont úgy vélte: Nagy-Britanniának meg kell tanulnia nemet mondani nekik, és biztosítani kell, hogy a fiatalok megfelelő képzettséggel hagyják el az iskolát. és ne állami segélyeken tengődjenek egész életükben.

Vannak olyan gyárak, ahol a dolgozók fele Lengyelországból, Lettországból és Litvániából érkezett. Nem lehet őket hibáztatni, dolgozni akarnak. Látják ezeket a munkákat, idejönnek és elvégzik azokat - summázta a helyzetet Cameron, aki megoldási lehetőségekkel is előállt.

Elsőként a brit oktatási rendszert reformálná meg, hogy olyan fiatalok kerüljenek ki az iskolapadból, akik képesek elvégezni a munkákat. A jóléti rendszert is átalakítaná, hogy az ne a munkából való kimaradást fizesse, hanem azt, hogy valaki munkában legyen. Végül a bevándorlás ésszerű kontrollját szorgalmazta, és elsősorban az unión kívüli országokból érkezők számát korlátozná.

A Daily Mail tudósításában rávilágít, hogy idén az áprilistól júniusig tartó időszakban 683 ezer olyan bevándorló kapott munkát az Egyesült Királyságban, akik Csehországból, Észtországból, Magyarországról, Litvániából, Lettországból, Lengyelországból, Szlovákiából vagy Szlovéniából érkeztek. 2003-ban - egy évvel az előtt, hogy ezek az országok csatlakoztak az Európai Unióhoz - ez az adat még csak 44 ezer volt.

Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Elszálltak a bérek, elfogyott a munkaerő, egyetlen út előtt áll Magyarország

Elszálltak a bérek, elfogyott a munkaerő, egyetlen út előtt áll Magyarország

A bérnövekedéssel és a munkaerő kihasználtságának a további emelkedésével eljutottunk arra a pontra, hogy gazdasági növekedést valójában csak hatékonyságnöveléssel lehet elérni, ennek kulcsa a technológia használata - véli Vinnai Balázs. Az IVSZ elnöke szerint a Digitális Állampolgárság Program jó úton halad, az AI gyökeresen átalakítja a munkát, az IT-szektorban a leépítések elsősorban azért történnek, mert a bérek elképesztően elszálltak. Az MBH Bank elnöki főtanácsadóját a pénzintézet digitális fejlesztéseiről is kérdeztük. Ezekről a témákról június 11-ei Financial IT konferenciánkon is szó lesz, a rendezvényen Vinnai Balázs is részt vesz. Regisztráció és részletek itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×