eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Cseh kormányválság - Későbbre halasztották az önfeloszlatásról szóló szavazást

Későbbre halasztották a cseh parlamenti alsóház önfeloszlatásáról szóló szavazást - közölte a TOP 09 és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) frakcióvezetője pénteken Prágában.

A korábbi megállapodás szerint a képviselőház augusztus 16-án tűzte volna napirendre a testület feloszlatásáról szóló határozatot, és az elképzelések szerint a honatyák még aznap szavaztak is volna róla. A határozat elfogadása feltétele annak, hogy Milos Zeman államfő hivatalosan feloszlathassa az alsóházat, és kiírja az új választást.

A TOP 09 és a CSSD pénteki újabb megbeszélése után azonban kiderült, hogy a javaslatról legkorábban augusztus 20-án szavaznak a képviselők.

"A képviselőház pénteken összeül ugyan, mert az ülést már nem lehet visszavonni, de a vitát keddig megszakítjuk" - mondta Jeronym Tejc, a CSSD frakcióvezetője újságíróknak.

A két párt a szavazás elhalasztását azzal indokolja, hogy biztosak akarnak lenni javaslatuk elfogadásában. A TOP 09 párt több képviselője ugyanis jelezte, hogy pénteken fontos családi, egészségi és egyéb okok miatt nem tud részt venni a parlamenti ülésen, ami veszélyezteti a határozat elfogadását.

A képviselőház önfeloszlatásáról szóló határozat elfogadására a 200 tagú képviselőházban a honatyák háromötödének, tehát 120 képviselőnek az igenjére van szükség. A kezdeményezést támogató három pártnak - CSSD (54), TOP 09 (42), KSCM (26) - együttesen 122 képviselője van az alsóházban, ami elegendő a határozat elfogadásához. Hiányzások esetén azonban kérdéses, hogy a titkos szavazáson átmegy-e a többi párt és számos képviselő által nagyon vitatott javaslat.

A többi pártnak és néhány tucatnyi képviselőnek ugyanis egyáltalán nem érdeke, hogy előre hozott választás legyen, mert azon sokat, nagyjából egyéves állami párttámogatást, illetve zsíros képviselői fizetést veszítenek.

"Nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy a hiányzások következtében esetleg ne legyen meg a szükséges 120 szavazat" - szögezte le Petr Gazdík, a TOP 09 frakcióvezetője.

Megjegyezte: bár formailag a kezdeményezést a Közügyek is támogatja, a párt képviselőiben "nem nagyon lehet megbízni", mert nem érdekük a korábbi választás, hiszen az új parlamentbe esélyük sincs bekerülni.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×