eur:
389.33
usd:
361.73
bux:
67992.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Washington elrendelte jemeni nagykövetségének részleges kiürítését

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet támadásától tartva az Egyesült Államok külügyminisztériuma kedden elrendelte jemeni nagykövetségének részleges kiürítését, és nem sokkal később Nagy-Britannia is hasonlóan rendelkezett jemeni diplomáciai képviselete ügyében.

A washingtoni közlemény szerint terrortámadás veszélye miatt kimenekítik Jemenből azokat az amerikai kormányzati munkatársakat, akiknek jelenléte nem feltétlenül szükséges. Mivel "rendkívül nagy" a terrortámadás veszélye, az ország azonnali elhagyására szólították fel az amerikai állampolgárokat.

Ezzel párhuzamosan az amerikai nagykövetség személyzetének mintegy 75 tagja kedden egy amerikai katonai repülőgép fedélzetén elhagyta jemeni állomáshelyét - közölte egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő. A repülőgépet, amelynek típusát nem tették közzé, egy másik gép kísérte a Németországban fekvő Ramstein amerikai légitámaszpont irányába.

A Pentagon szóvivője nem kommentálta az értesüléseket az akció biztonságára hivatkozva. Egy keddi közleményében az amerikai védelmi minisztérium megerősítette, hogy "a külügyminisztérium kérésére az amerikai légierő egy repülőgépe korán reggel elszállította Szanaából a személyzet egy részét".

"A terrorszervezetek, köztük az al-Kaida arab-félszigeti ága (AQPA) igen tevékenyek Jemen-szerte. Az amerikai kormányt nagyon aggasztja az amerikai állampolgárokat, amerikai létesítményeket, amerikai és nyugati érdekeltségeket fenyegető esetleges támadás veszélye" - tartalmazza a dokumentum.

A külügyminisztériumi figyelmeztetést néhány órával azután adták ki, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat négy feltételezett tagja meghalt kedden Jemenben, feltehetően egy pilóta nélküli amerikai repülőgép támadásában. Hivatalos információk szerint a légicsapást a jemeni fővárostól, Szanaától mintegy száz kilométerrel keletre, Márib tartományban hajtották végre.

Korábban 19 amerikai képviseletet zártak be a Közel-Keleten és Afrikában. Amerikai titkosszolgálati tisztviselők és közel-keleti diplomaták közölték: a nagykövetségek bezárását az indokolta, hogy elfogták Ajman az-Zavahri al-Kaida-vezér egy titkos üzenetváltását, amelyben nagy támadás végrehajtására utasítja helyettesét Jemenben.

London hétfőn azt közölte, hogy nagykövetsége Szanaában a ramadánt lezáró íd al-fitr ünnepek alatt, a hét végéig zárva marad, majd kedden a külügyminisztérium úgy rendelkezett, hogy "a biztonságot illetően megnövekedett aggodalmak miatt" teljes személyzetét kimenekíti.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×