eur:
392.67
usd:
365.91
bux:
66497.49
2024. április 26. péntek Ervin

Súlyos áradások Ausztráliában

Áradások következtében ezrek kényszerültek Északkelet-Ausztráliában arra, hogy elhagyják otthonukat. Többnapos viharok után kiterjedt területek kerültek víz alá, a hadsereg helikoptereket vet be a mentési műveletekben.

Campbell Newman, Queensland szövetségi állam kormányfője vasárnap a hadsereghez fordult segítségért, mert a mentésben részt vevő helyiek nem tudtak megbirkózni az elemi csapással. Egy férfi megfulladt, amikor kikötött vitorlását elsodorta a viharos szél. Az áradások következtében sokan rekedtek járművükben vagy otthonukban, a segélykérő központok már a hívásokat is alig tudják fogadni.

A viharok és felhőszakadások második hete teszik próbára Ausztrália keleti részének lakosait, Newman szerint önerőből nem győzik a romeltakarítást sem.

A Brisbane-től 370 kilométere északra lévő Bundabergben több ezer ember volt kénytelen elhagynia otthonát, miután a Burnett folyó kilépett medréből, közel egy kilométeres szélességben mindent ellepett a víz, az áradás házakat sodort el. Bundabergtől délre, Gympie-ban több család a háztetőkön keresett menedéket, de a viharos széllökések miatt nem tudtak se vízi mentőket se helikoptereket küldeni értük.

Az ország harmadik legnagyobb városa, Brisbane is súlyos károkat szenvedett az óránkénti 120 kilométeres szél következtében. Megnyitották az egyik helyi vízi erőmű zsiliprendszerét, hogy a vízfelesleget levezessék az óceánba.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×